Column

Hoeveel Grieken hebben Porsche?

Beeld ANP

Het is in Nederland langzaam riskanter het voor de Grieken op te nemen dan voor de extremisten van IS. Een pleidooi in 'De Kwestie' van zaterdag om de Grieken te helpen, leverde 180 reacties op. De overgrote meerderheid daarvan was negatief of betrof een woede-uitbarsting.

Op zichzelf is 180 reacties op deze rubriek geen record. Als 'De Kwestie' gaat over pensioenen of hypotheken, zijn het er vaak veel meer, want de eigen portemonnee blijft voor de lezers belangrijker dan de noden van de wereld. Wel anders zijn de heftigheid van die reacties en de grote mate van desinformatie. Alle pogingen - ook die van Robert Giebels zaterdag in de krant - de vooroordelen over de Grieken weg te nemen, worden genegeerd.

Volgens de mensen die reageren, gaan de Grieken nog altijd met 55 jaar (zo niet 52 jaar) met pensioen. Ook betaalt bijna niemand belasting, zijn ze allemaal lui, voeren ze geen hervormingen door enz. enz. Nu hoeven dat in deze tijd van internetkranten geen Volkskrant-lezers te zijn van wie toch meer genuanceerde standpunten mogen worden verwacht. Zelfs een ervaren redacteur van deze krant beweerde dat in Griekenland relatief meer mensen een Porsche rijden dan in andere eurolanden. In werkelijkheid werden er in 2010 in Griekenland 96 nieuwe Porsches ingevoerd, in 2011 37, in 2012 25 en in 2013 12. In Nederland waren dat er in 2013 meer dan 1.000 - bijna honderd keer zoveel.

De bewering dat in Griekenland relatief meer Porsches rijden dan in andere landen, is afkomstig van professor Herakles Polemarchakis, hoogleraar van de universiteit van Warwick. Hij zei in 2011 letterlijk 'dat in Griekenland meer Porsches rijden dan mensen 50 duizend euro aan inkomen opgeven aan de belasting'. Hij had het 'van gehoord'. In werkelijkheid geven meer dan 311 duizend Grieken een inkomen van boven de 50 duizend euro op (een aanzienlijk hoger aantal zal overigens meer dan dat bedrag verdienen) maar dat is nog altijd 200 keer zoveel als in de afgelopen tien jaar aan Porsches zijn verkocht in hun land.

In het Griekse debat zijn de hardste schreeuwers met de kortste slogans aan de winnende hand. Mensen als Juncker (voorzitter van de Europese Commissie) en Schulz (voorzitter van het Europese Parlement) bezigen inmiddels dezelfde ongenuanceerde strijdkreten als Geert Wilders. Toegegeven: ook de Griekse Syriza-bewindslieden doen aan dat spel mee. Korte slogans leveren nu eenmaal meer populariteitsprijzen op dan een genuanceerd verhaal, waar in de media niemand meer naar luistert.

Als er een Grexit komt, is die deels gebaseerd op de hardnekkige vooroordelen en de stereotypering van mensen met een bepaalde nationaliteit. De Grexit zal de wereld wel aankunnen, net als de implosie van de euro en een muur om elke staat.

De toename van vooroordelen, ook onder geïnformeerde mensen, niet.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden