Column

Hoeveel empathie mag je verlangen?

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken geeft de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken geeft de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.Beeld anp

Gevoeligheid ligt overal op de loer en kan plotseling tevoorschijn springen als een tijger uit een klapperboom. Wie is het niet overkomen dat je ineens wordt overvallen door tranen, die je pas achteraf weet te verklaren? En dan is er de empathische gevoeligheid voor een ander. Mensen zonder empathie worden gezien als hardvochtig, egocentrisch en gevoelloos - typerende eigenschappen voor psychopaten. Maar soms lijkt het of mensen menen recht te hebben op empathie. Wij mogen hun gevoelens niet kwetsen, ook al zijn die irrationeel en onredelijk. Het is hier balanceren tussen ongevoeligheid en overgevoeligheid, tussen meedogenloze oprechtheid en wezenloze sentimentaliteit.

Hoogleraar forensische antropologie George Maat werd ontslagen wegens gebrek aan empathie, maar toch voel ik met hem mee. Hij maakte deel uit van het landelijk identificatieteam dat werd ingesteld na de ramp met MH17. Maat schijnt zijn werk erg goed te hebben gedaan, tot hij een college hield over zijn vak en daarbij studenten foto's van slachtoffers liet zien. In een actualiteitenrubriek probeerden nabestaanden uit te leggen waarom het zo vreselijk was wat Maat had gedaan, maar het lukte ze gewoon niet. Ze hadden er letterlijk geen woorden voor. Ook een politiebeambte stokte halverwege en de verantwoordelijk minister die het ontslag moest toelichten, kwam ook al niet verder dan wat clichés.

Misschien zijn er ook geen woorden voor, maar misschien is het ook niet zo vreselijk als je bereid bent erover na te denken. Hoeveel empathie mag je verlangen? Zouden de nabestaanden prof. Maat eigenlijk niet dankbaar moeten zijn? Maat liet de foto's zien aan studenten om hun het vak te leren. Ook deze kennis moet worden doorgegeven, ondanks de onaangename omstandigheden. Dat er bij het college iemand is binnengeslopen die daar niet hoorde, is misschien verwijtbaar, maar kan geen reden zijn voor ontslag. Maats ontslag is beschamend en moet snel worden teruggedraaid.

En dan de biochemicus en Nobelprijswinnaar Tim Hunt, die in Zuid-Korea over vrouwelijke laboratoriummedewerkers heeft gezegd: 'Er zijn drie bezwaren. Je wordt verliefd op ze. Ze worden verliefd op jou. En wanneer je ze kritiseert, beginnen ze te huilen.' Een oud grapje, waarvan vermoedelijk alleen de eerste twee zinnen waar zijn. Maar het maakte Hunt in een klap tot een wetenschappelijke paria die overal werd ontslagen. Hunts vrouw, ook een vooraanstaand onderzoeker, werd nog diezelfde dag gebeld. Of ze even aan haar man wilde doorgeven dat hij niet meer welkom is op de universiteit. De moraalridders van de Twitterinquisitie hadden weer eens hard toegeslagen.

Tim Hunt Beeld reuters
Tim HuntBeeld reuters

Dat Richard Dawkins en Boris Johnson een goed woordje deden voor Hunt maakte al niet meer uit. Johnson verwees nog naar een onderzoek dat aangetoond zou hebben dat vrouwen nu eenmaal meer huilen, maar daar sprong een vrouwelijk Lagerhuislid van Labour bovenop, zodat het misverstand tussen de geslachten weer tot olifantproporties werd opgeblazen. Politieke correctheid is een dier met grote oren, lange tenen en een slurf als een megafoon.

Opmerkelijk vond ik ook het Telegraaf-bericht dat minister Asscher een onderzoek naar antisemitisme onder moslimjongeren voorlopig op de plank laat liggen, omdat de moslimjongeren 'niet zo positief' denken over Joden en Israël. Vermoedelijk betekent 'niet zo positief' gewoon 'zwaar negatief'. Eerst moeten nu allerlei vervolgonderzoeken worden ingesteld, ongetwijfeld om de uitkomsten zo te masseren dat het er allemaal minder erg uitziet dan het er uitziet.

Op de EO-radio hoorde ik al de 'cultuurtheoloog' Frank Bosman uitleggen dat 'het stempel van antisemitisme niet te snel moet worden uitgedeeld'. De makkelijke beschuldiging van antisemitisme wordt volgens hem vooral geuit door de 'zelfbenoemde grachtengordel'. Als iemand zoiets zegt, weet je meteen dat hij totaal geen benul heeft waar hij over spreekt. Er is vast iets op de grachtengordel aan te merken, maar je hoeft maar van de Jodenbreestraat naar het Anne Frankhuis op de Prinsengracht te fietsen om te beseffen waar de meeste Joden zijn weggehaald.

Zelf denk ik dat het met het antisemitisme van al die moslimjongeren op den duur wel goed komt - een kwestie van eindeloos pamperen - en dat zelfs sommige Duitse jongeren nog tot de orde te roepen zijn. Daarentegen zal het oneindig veel moeilijker zijn het eeuwenoude antisemitisme van al die christelijke cultuurtheologen uit te bannen. In 2017 is het 500 jaar geleden dat de antisemiet Maarten Luther zijn stellingen op de kerkdeur spijkerde. Die herdenkingen worden de echte lakmoesproef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden