Data

Hoeveel boosterprikken zijn er al gezet in Nederland en hoe gaat het met vaccineren in armere landen?

Hoeveel boosterprikken zijn er al gezet in Nederland? Stijgt de vaccinatiegraad nog? En hoe verlopen de inentingscampagnes in de rest van Europa en de wereld? Op deze pagina vindt u een overzicht van toegediende doses in Nederland en een vergelijking van het vaccinatietempo met andere landen.

Xander van UffelenSerena FrijtersSemina Ajrovic en Sjors Hofstede
null Beeld Titus Knegtel
Beeld Titus Knegtel

Vanaf 25 februari worden deze grafieken niet meer bijgewerkt. De belangrijkste coronacijfers vindt u hier, deze pagina wordt elke werkdag geactualiseerd.

Hoeveel boosterprikken worden er per week gezet?

Op 18 november is de eerste boostervaccinatie toegediend in Nederland. In de weken daarvoor werden personen met een ernstige afweerstoornis al gevaccineerd. In onderstaande grafiek is af te lezen hoeveel extra inentingen per week worden toegediend – en of het tempo van de boostercampagne versnelt. De Nederlandse cijfers worden op dinsdag en donderdag bijgewerkt.

Hoe hoog is de Nederlandse boostergraad?

Hieronder ziet u het percentage Nederlanders van 18 jaar en ouder dat (volledig) is gevaccineerd en een boosterprik heeft ontvangen. Het RIVM publiceert deze cijfers wekelijks.

In onderstaande grafiek zijn de vaccinatiegraad en boostergraad per leeftijdsgroep te zien.

Hoeveel extra prikken worden er internationaal gezet?

Veel landen zijn al eerder begonnen met het toedienen van extra doses vaccin, waaronder een reeks EU-lidstaten. Hieronder ziet u het aantal toegediende extra vaccinaties naar inwonertal, over tijd. Het RIVM publiceert twee keer in de week nieuwe Nederlandse cijfers, vandaar de schokkerige Nederlandse lijn.

In sommige EU-landen gaat de boostercampagne een stuk sneller dan in andere, hieronder ziet u het aantal boosterprikken naar inwonertal.

En dit zijn de tien landen die wereldwijd gezien de meeste boosterprikken per hoofd van de bevolking hebben gezet.

Waar in Nederland is de vaccinatiegraad het hoogst?

Deze kaarten tonen de vaccinatiegraad van Nederlandse volwassenen per gemeente. Selecteer een gemeente om ook de opkomst te zien. Deze cijfers worden iedere woensdag bijgewerkt.

Welke vaccins zijn in Nederland gezet?

Onderstaande grafiek geeft weer hoeveel doses per vaccinsoort per week zijn toegediend.

EU: Waar is de vaccinatiegraad het hoogst?

In welke EU-landen de vaccinatiegraad het hoogst is ziet u in de onderstaande grafiek.

Vaccinaties wereldwijd

In onderstaande wereldkaart is per land te zien welk deel van de bevolking volledig is gevaccineerd tegen covid-19.

Waar is het grootste deel van de bevolking gevaccineerd?

Waar wordt het meest geprikt? Onderstaand een grafiek met de top-15 landen op basis van het percentage volledig gevaccineerden en Nederland.

Wat is het priktempo per werelddeel?

Het aantal toegediende doses coronavaccin is niet evenredig verdeeld over de continenten. Onderstaande grafiek geeft het percentage volledig gevaccineerden per continent weer.

Hoe is de verdeling tussen rijke en arme landen?

De vaccinatiekloof tussen de landen met de hoogste en laagste inkomens blijft groot. In de minst welvarende landen is minder dan 10 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Een overzicht van alle landen

Detailinformatie over alle landen waar informatie over vaccinaties van beschikbaar is, vindt u in de onderstaande tabel.

Verantwoording en bronnen

De vaccinatiecijfers zijn niet voor alle landen compleet. Niet elk land rapporteert dagelijks over het aantal uitgevoerde vaccinaties, en het onderscheid tussen eerste en tweede prikken wordt niet altijd gemaakt. De wereldwijde cijfers zijn gebaseerd op informatie van de statistische website Our World in Data. De Nederlandse cijfers zijn afkomstig van het RIVM, de GGD’s en het Coronadashboard van de Rijksoverheid. Het RIVM publiceert alleen op dinsdag en donderdag nieuwe Nederlandse cijfers.

De grafieken op deze pagina worden elke dag behalve op zaterdag bijgewerkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden