Hoera, zomaar weer een kliekje gered: maak eens brood van boerenkoolstamppot

Weekendrecept

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: boerenkoolbrood.

Boerenkoolbrood Beeld Yvette van Boven

Onlangs aten we boerenkoolstamppot. Het weer was zó somber en ik zocht eigenlijk een smoes om weer eens rookworst te eten, dus koos ik er een gerecht bij.

Er bleef zo'n hapje over waar u 'mèh' tegen zegt: net geen portie voor een volgende dag, maar ook net zonde om weg te gooien.

Ik dacht ineens aan mijn eigen oude recept voor aardappelfoccaccia; gemaakt met aardappelpuree, want aardappels zijn echt de bom in brood. Het wordt er zacht en sponzig van, echt aaibaar brood dat u elke dag wel zou willen eten. Met een kliekje stamppot moest het ook wel gaan, hoopte ik.

Het resultaat was verbluffend goed. Hoera, zomaar weer een kliekje gered en we aten een smaakvol brood bij de stoof die avond. Keurig opgelost, vond ik.

Los de gist op in 50 ml van de melk. Meng de stamppot, boter, eieren en zout glad.

Kliekjesfocaccia

Recept voor 4-6 personen

Ingrediënten:
7 gram instantgist
250 ml lauwwarme melk
250 gram boerenkoolstamppot, of aardappelpuree, op kamertemperatuur
150 gram boter, op kamertemperatuur
2 eieren
1 theel. zout
625 gram bloem
2-3 eetl. olijfolie
zeezoutflakes

Voeg het gistmengsel en de rest van de melk toe. Meng goed. Kneed dan de bloem erdoor. Kneed dan zeker nog ruim 5 minuten met bebloemde handen door. Vorm een mooie zachte bal en laat de bol deeg op een warme plaats afgedekt zeker 1 uur rijzen.

Kneed het deeg daarna nog 3 minuten op een met bloem bestoven aanrecht en druk het deeg uit tot een groot ovaal plat brood van zeg 20 x 30 cm. Leg het op een met bakpapier en iets bloem bestoven bakplaat. Bestrijk licht met wat olijfolie en bestrooi met wat grof zeezout.

Laat het brood opnieuw 30 minuten onder een theedoek rijzen. Bak het dan in ongeveer 25-30 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.