Hoendiep

Groningen kun je op verschillende manieren verlaten. Het hangt er natuurlijk van af waar je heen moet, en met welk vervoermiddel je bent....

Martin Bril

Twee mogelijkheden: de A7 over Drachten of de oude straatweg,de N355, over Grijpskerk, Buitenpost en Hardegarijp. Ik nam eenandere route, langs het Hoendiep.

Ik rij graag langs het Hoendiep. Om te beginnen kom je danlangs de suikerfabrieken, eerst die van de Suikerunie, aan derand van Groningen, daarna de fabriek van Hoogkerk. De productiewas in volle gang. De schoorstenen pompten dikke, witte wolkende mist in, een mooi gezicht dat binnenkort tot het verleden zalbehoren - de suikerproductie heeft zijn langste tijd gehad.

Na Hoogkerk verandert het Hoendiep in een smal, meanderendwater, verzonken in de weilanden. Rietkragen, eenden, af en toeeen steigertje met een boot eraan. Achtereenvolgens passeren denederzettingen Vierverlaten, De Poffert, Enumatil en Briltil,vergroeid met de nieuwbouw van Zuidhorn. Iets verderop komt hetHoendiep uit op het Van Starkenborghkanaal.

Ik sloeg linksaf, naar Gaarkeuken.

Op de radio hoorde ik intussen de mensen mopperen over de35 euro energiecompensatie waarover het kabinet ruziet met deKamer, en over Ed Nijpels, die heeft voorgesteld geen geld uitte keren, maar spaarlampen. Wat nog het meest opviel in hetgemopper, was dat iedereen er zeker van was dat ze die 35 euroniet zouden krijgen, en kregen ze hem wel dan was het eenschijntje, een schandalige fooi.

Ook waren er stemmen die refereerden aan Peter R. de Vries ende diskettes van de AIVD, die toch maar mooi bewezen dat Pim eenenge kinderlokker was, en Ad Melkert ook een engerd. Ja, eenklotezooitje was het in het Den Haag. Als noorderlingen dieplaatsnaam uitspreken, trouwens, klinkt Den Haag pas helemaal verweg.

Ik was in Gaarkeuken.

Helemaal niets, natuurlijk, een grote sluis in het VanStarkenborghkanaal, een paar huizen, een kruispunt, een brug eneen bouwbedrijf. In de sluis lag net een schip dat Johanna heette- en het kwam uit Rotterdam. In de stuurhut stond een struise,blonde vrouw aan het roer. Op de voorplecht was haar man bezigmet een bezem. Een miezerend regentje viel.

Ik reed rechtdoor naar Stroobos, en ging daar noordwaarts,naar Buitenpost. Op de radio zong Rob de Nijs Avond, het liedjevan Boudewijn de Groot dat op nummer 1 staat in de Top 2000 vandit jaar. In Buitenpost ging ik linksaf, de oude straatweg opnaar Leeuwarden, en weer wat later reed ik langs de Bonkevaart,waar Evert van Benthem twee keer zegevierde. Pal langs dathistorische water stampt Leeuwarden een grote nieuwbouwwijk uitde grond. Als over tien jaar de Elfstedentocht weer eens wordtverreden, komt de winnaar aan op een woonerf of op eenondergespoten parkeerterrein van Super de Boer.

Allemaal vooruitgang.

In de verte stak de Achmeatoren moeizaam boven de mist uit.Leeuwarden lag voor me. Op de radio zette Amsterdam het leger inbij wijze van brandweer en spraken Tweede-Kamerleden hunverontwaardiging uit over de AIVD. Ik hoorde het allemaal luiden duidelijk, maar in gedachten was ik nog steeds langs hetHoendiep. Gelukkig brak kort daarop de zon door.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden