Hoelang blijft iemand allochtoon?

'Rotterdam wordt snel allochtoon' (de Volkskrant, 2 augustus). Toen ik dit las, dacht ik: dit is een probleem. Maar als je even verder denkt of het van een iets andere invalshoek bekijkt, blijkt dat niet zo erg....

Ik woon zelf in een wijk met veel allochtonen en wat ik zie is dat dit gewoon mensen zijn die net als niet-allochtonen graag mee willen doen aan de maatschappij en hun steentje bijdragen.

Ik vraag me ook wel eens af hoelang iemand als allochtoon wordt bestempeld en wie wel en wie niet een allochtoon is. Is een Belg in Nederland een allochtoon of moet je daarvoor van verder komen of beter gezegd niet blank zijn of geen christelijke afkomst hebben?

Dat mensen naar Nederland immigreren om economische motieven, is eigenlijk geen probleem. Dat is een drijfveer om activiteiten te ontplooien die meehelpen aan een gezonde economische situatie. Veel immigranten, misschien een betere term, zetten zaken op, zoeken niches in de markt, zorgen voor een gezonde concurrentie en dus voor betere prijzen waarmee ook de 'autochtonen' beter af zijn.

In mijn buurt zijn er heel wat Turkse groentenwinkels. De prijzen zijn beter en de producten zijn vers. Veel 'autochtonen' doen daar dan ook hun boodschappen.

Verder denk ik dat assimilatie uiteindelijk als vanzelf zal verlopen. Kinderen van immigranten gaan hier naar school, leren Nederlands, zullen een vak leren. Velen zullen gaan studeren en hun weg vinden in de samenleving.

Gehele assimilatie zal nooit lukken, maar dat is normaal. Groepen hebben altijd bestaan. Mensen met een gemeenschappelijke factor zoeken elkaar op. Mensen vormen nou eenmaal groepen, groepen die elkaar overlappen. Op het werk ben je met collega's, thuis ben je met vrienden en familie, wanneer je gaat stemmen hoor je bij een politieke stroming.

Europeanen zijn door de eeuwen heen geëmigreerd naar Amerika, naar Australië, ook voornamelijk om economische motieven. Ze hebben daarbij weinig rekening gehouden met de autochtonen (vermoord, bekeerd, die moeten nu genoegen nemen met wat stukjes reservaat). Dan zijn onze immigranten toch wat vriendelijker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.