Hoekstra en de zeven dwergen nemen het op tegen Macron
Uw politieke nieuwsbrief
Goedemiddag! Minister Wopke Hoekstra van Financiën is erin geslaagd om een coalitie van de niet-zo-willenden te formeren binnen de EU. De alliantie van acht landen verzet zich tegen de ambitieuze plannen van onder andere Emmanuel Macron, maar het is de vraag of de Fransman onder de indruk is van een bondgenootschap waarin Nederland veruit de grootste partij is.
En verder: partijen steggelen weer eens over de invulling van een verkiezingsdebat.
Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via Volkskrant.nl/dagkoersen.
ALLIANTIE VAN DE DAG
Hoekstra maakt vrienden met 'nee-nee-nee-opstelling'
Het is de coalitie van de niet-zo-willenden. Minister van Financiën Wopke Hoekstra van Financiën is er in geslaagd om zeven bondgenoten te vinden die er net als Nederland weinig voor voelen om meer bevoegdheden over te dragen aan Brussel.
'Met de alliantie laat minister Hoekstra van Financiën zien dat hij in staat is bondgenootschappen te sluiten', schrijft onze correspondent in Brussel, Marc Peeperkorn. 'EU-diplomaten uitten hun twijfels daarover vanwege Hoekstra's 'nee-nee-nee-opstelling' de eerste maanden in Brussel.'
De acht landen (Nederland, Zweden, Finland, Denemarken, Ierland, Letland, Litouwen en Estland) pleiten voor een striktere naleving van de begrotingsregels en een verplichte schuldsanering als een lidstaat in de problemen komt. Voor een 'schokfonds' als gezamenlijke buffer voelen De Acht weinig.
Een cynicus zal de alliantie wellicht wegzetten als 'Hoekstra en de zeven dwergen', want Nederland heeft verreweg de grootste economie binnen het gezelschap. Het is de vraag of Duitsland en Frankrijk onder de indruk zijn.
Pieter Giessen, correspondent in Parijs, schreef vandaag al in de krant dat president Emmanuel Macron staat te popelen om eindelijk aan de slag te gaan met nieuwe Grosse Koalition van Angela Merkel. Doel: 'Een Europa van de ambitie.' Giessen: 'Nederland wordt in Frankrijk als een harde tegenstander gezien.'
D66-leider Alexander Pechtold deed vandaag overigens schouderophalend over de nieuwe 'Noordelijke Alliantie'. 'Ach, landen zoeken elkaar altijd op in Europa', aldus de D66-leider die zich in Rutte III omringd weet door sceptische partijen als ChristenUnie en CDA. Pechtold: 'Zo spelen we allemaal onze rol. We willen een beetje gas geven, zij een beetje remmen en dan rijdt het uiteindelijk gewoon door.'
DEBAT VAN DE WEEK
Zonder loting en herloting lukt het niet
Een debat organiseren is ruzie organiseren. Bij de laatste Tweede Kamer-verkiezingen was er zoals bekend eindeloos gesteggel over het RTL-premiersdebat-dat-er-nooit-kwam. Premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders trokken zich destijds op het allerlaatste moment terug.
Ook dit keer blijkt het weer ouderwets lastig om alle partijen in een zaaltje te krijgen voor een gesprek over de gemeenteraadsverkiezingen. Op 22 februari was er al een loting voor het NOS-radiodebat dat vrijdag plaatsvindt in Nieuwspoort. De dertien partijen werden via het trekken van balletjes (NOS-chef Bram Schilham nam de rol van Sophia Loren op zich) verdeeld over vier poules. De loting was live op Facebook te zien, uiteraard.
Het lot bepaalde dat Geert Wilders (PVV) met Sybrand Buma (CDA) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) in debat zou gaan. VVD, GroenLinks en SGP vormden een andere poule, net als ChristenUnie, SP en 50Plus. Het vierde minidebatje zou bestaan uit vier partijen: D66, Forum voor Democratie, PvdA en Denk.
Alles leek koek en ei, totdat Geert Wilders zich plotseling terugtrok. Hij doet naar eigen zeggen 'nooit mee aan radio-onzin van de NOS'. Waarom zijn campagneleider, Kamerlid Léon de Jong, wel gewoon aanwezig was bij de loting blijft raadselachtig.
De NOS zag zich genoodzaakt te herformeren, want er was nu één mini-debatje met twee deelnemers (CDA en PvdD) en één mini-debatje met vier deelnemers (D66, FvD, PvdA, Denk). Alleen bleek het ondanks uitvoerig overleg onmogelijk om een partij zover te krijgen door te schuiven. 'De zes betrokken partijen zaten er nogal verschillend in', aldus Schilham, die gisteren moest overgaan tot een tweede loting.
Resultaat: Asscher gaat in debat met Buma en Thieme. In het andere groepje blijven D66, FvD en Denk over.
Tenzij alles de komende dagen weer verandert.
VERVOLG VAN DE DAG
Turkse intimidatie
De voltallige Kamer schaarde zich vanmiddag achter het verzoek van D66'er Jan Paternotte voor een debat over Turkse intimidatie van vijf Turks-Nederlandse Kamerleden. SP'ers Karabulut en Lacin, GroenLinksers Özdil en Özütok en VVD'er Yesilgöz werden in Turkse regeringsgezinde media als 'verraders van het moederland' geportretteerd nadat zij voor erkenning van de Armeense genocide stemden. De Kamerleden kregen vervolgens een stroom aan bedreigende en intimiderende mail over zich heen, grotendeels van Turkse Nederlanders.
Reden voor een debat, vindt de Kamer. De relatie met Turkije is toch al op een dieptepunt.
Het debat belooft vooral een potje Denk versus de Kamer te worden. Denk-voorman Kuzu riep de toorn van de andere partijen over zich af door na de stemming over de Armenië-motie meteen een Turkse regeringsgezinde zender te woord te staan. Hij zei daar dat Turks-Nederlandse kandidaat-raadsleden zich moesten uitspreken over 'de Armeense kwestie'. Is dat de verbinding die Denk zegt na te streven, vroegen andere partijen zich af.
Kuzu zelf is de laatste weken ook mikpunt van dreigementen geweest. De andere partijen zouden zich volgens hem ook eens kunnen uitspreken tegen die intimidaties.
Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.