Nieuws

Hoekstra door het stof na schaatsfoto in Thialf

Een foto van CDA-leider Wopke Hoekstra en schaatser Sven Kramer in Thialf leidde tot ontsteltenis, omdat het ijsstadion in Heerenveen al tijden gesloten is voor recreanten. Hoekstra heeft nu spijt.

Dylan van Bekkum
Wopke Hoekstra met Sven Kramer in ijsstadion Thialf. Beeld Leonard Walpot
Wopke Hoekstra met Sven Kramer in ijsstadion Thialf.Beeld Leonard Walpot

Het CDA greep de schaatskoorts die zich vorige week van Nederland meester maakte aan voor een flink campagneoffensief. Eerst mocht Hoekstra bij Op1 vertellen over zijn liefde voor het schaatsen en de Elfstedentocht. Een week later ging hij een spontaan rondje schaatsen met oud-schaatser Erben Wennemars, dat toevallig schitterend campagnemateriaal opleverde.

Dat was kennelijk bevallen en dus besloot Hoekstra donderdag er nog een rondje tegenaan te gooien, maar dan met Sven Kramer. Omdat het buitenijs inmiddels gesmolten was, weken de twee uit naar ijsstadion Thialf in Heerenveen.

‘Juist in deze tijd is het belangrijk dat we voldoende blijven bewegen’, schreef (het campagneteam van) Hoekstra bij de foto. Het probleem is dat juist in deze tijd het leeuwendeel van de sportclubs gesloten is voor amateursporters, Thialf incluis.

Op sociale media regende het vervolgens verbolgen reacties van mensen die het Hoekstra aanrekenden dat hij een gesloten sporthal gebruikte als locatie voor zijn campagne. VVD-minister Tamara van Ark (Sport) noemde het ‘wrang’ en ‘echt niet kunnen’.

Hoekstra heeft nu spijt van zijn schaatsrondje, zei hij vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad. De minister van Financiën was naar eigen zeggen in Thialf op werkbezoek, maar had zijn schaatsen niet aan mogen trekken: ‘Ik heb dat niet goed gedaan. Ik had gewoon mijn gympies moeten aanhouden.’

Goed gezelschap

Het is niet de eerste keer dat Hoekstra zijn werkomgeving als minister en zijn campagneomgeving als CDA-leider door elkaar haalt. Eerder deze maand draaide hij een campagnefilmpje op het ministerie van Financiën, in politiek Den Haag nogal ongebruikelijk.

Hoekstra verkeert met zijn verontschuldiging in goed gezelschap. Minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus (ook CDA) bood september vorig jaar geëmotioneerd zijn excuses aan in de Tweede Kamer, nadat er op foto’s van zijn bruiloft te zien was dat de anderhalvemetermaatregel meermaals werd overtreden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima namen zelfs een speciale excuusvideo op na hun afgebroken herfstvakantie in Griekenland, op een moment dat de rest van Nederland was opgeroepen zo veel mogelijk thuis te blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden