Hoeksche Waard grotendeels beschermd

De Hoeksche Waard wordt alsnog aangewezen als Nationaal Landschap. Het Zuid-Hollandse eiland is daardor beter beschermd tegen de oprukkende verstedelijking van de Randstad....

In een brief aan de Tweede Kamer kondigt minister Dekker van VROM het besluit aan. De bescherming betekent niet dat de bewindsvrouw haar plan voor een bedrijventerrein aan de noordkant van de Hoeksche Waard zal schrappen uit haar nota Ruimte. De geplande overloop voor de Rotterdamse haven noemt zij 'nodig en van nationaal belang'.

Dekker komt met dit besluit de Tweede Kamer tegemoet. Die had weinig op met het oorspronkelijke plan voor een bedrijventerrein van driehonderd hectare in de Hoeksche Waard. De Kamerleden zien liever een beperkte uitloop van het 'droge' Rotterdamse havengebied van maximaal 180 hectare.

De minister stelt nu ook dat 'in elk geval' 180 hectare nodig is. Zestig hectare daarvan is voor bedrijven in de Hoeksche Waard zelf. In de ogen van Dekker kan het bedrijventerrein nog wat groter worden. Verder onderzoek moet uitwijzen 'wat de optimale omvang van het bedrijventerrein is om aan de behoefte van de Rotterdamse regio te voldoen'.

Dekker wil echter niet beknibbelen op de bescherming van het gebied. 'Een zo groot mogelijk deel van de Hoeksche Waard' moet opgenomen worden in het nationaal landschap. Bij de begrenzing ervan moet rekening worden gehouden met het bedrijventerrein en de toekomstige aanleg van de rijksweg A4-Zuid. Volgens de minister wordt zo recht gedaan aan de openheid van de Hoeksche Waard en de economische belangen van een goed wegennet en ontwikkeling van de Rotterdamse haven.

CDA-Kamerlid Van Bochove, die met een motie pleitte voor een bedrijventerrein van maximaal 180 hectare, zegt redelijk tevreden te zijn over de laatste aanpassingen. 'Ik denk dat de minister de Kamer een heel eind tegemoetgekomen is.' Onduidelijk is nog voor hem wat Dekker precies voorstaat met de A4-Zuid in de Hoeksche Waard en welke consequenties het aangekondigde onderzoek voor de uiteindelijke omvang van het bedrijventerrein heeft.

Volgens milieuorganisatie Milieudefensie is er minder reden tot tevredenheid. In de nota is steeds gesproken over hoeveel ruimte het bedrijventerrein bruto in beslag neemt. Wegen, groenparken en andere voorzieningen die op een bedrijventerrein horen, zijn in die driehonderd hectare meegerekend. De 180 hectare waar nu sprake van is, betreft een netto-getal oftewel alleen de percelen van de bedrijven. Worden wegen en dergelijke daarbij opgeteld, dan krijgt de Hoeksche Waard volgens een woordvoerder van Milieudefensie alsnog een terrein van ongeveer 260 hectare. 'Het is nu net of het minder is, maar eigenlijk is er niks aan het bedrijventerrein afgedongen.'

De nota Ruimte beschrijft de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland tot 2030. Delen van het land zijn beschermd als nationaal landschap en op andere plekken zoals rond de Rotterdamse haven en Schiphol krijgen economie en bedrijvigheid de ruimte zich verder te ontwikkelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden