prinsjesdaghoedjesparade

Hoedjesparade Prinsjesdag: een heleboel vlees noch vis

Tijdens Prinsjesdag wordt elk jaar uitgekeken naar de hoedjesparade op het Binnenhof. Moderedacteur Cécile Narinx bespreekt de opvallendste creaties.

De ‘vegan’ vleesjurk van Marianne Thieme. Beeld
De ‘vegan’ vleesjurk van Marianne Thieme.

Zo smerig als Lady Gaga’s vleesjurk ooit was, zo proper was de vegan vleesjurk van Marianne Thieme – de vrouw die elk jaar op Prinsjesdag weer reuzedruk is met lollige kledingstatements. Een vegan vleespetje is er helaas bij ingeschoten. Wat we wél zien, is een beetje prinses, een beetje hobbynaaister en een heleboel vegan: vlees noch vis.

Carola Schouten liet zich kappen door leerlingen van het mbo en verdomd, ze leek wel een Britse royal! (Om precies te zijn prinses Beatrice van York, de oudste dochter van Fergie en Andrew). Chapeau voor de originele hoed met doorkijkpied-de-poule én voor de hyperhippe, straf gecoupeerde ruitenjurk.

Minister Carola Schouten. Beeld ANP
Minister Carola Schouten.Beeld ANP

Selçuk Öztürk zet ook wat outfits betreft graag de puntjes op de i (en de o en de u). De DENK’er vroeg zich af of een zwarte hoed of een fez beter was, liet er een poll op los onder Jongerenbeweging Oppositie en volgde slaafs de keuze van de massa. Waarmee hij oogde als Klaas Dijkhoff die met carnaval verkleed gaat als komiek en goochelaar Tommy Cooper. Een doordenker.

Selçuk Öztürk met Farid Azarkan en Tunahan Kuzu. Beeld ANP
Selçuk Öztürk met Farid Azarkan en Tunahan Kuzu.Beeld ANP

Domineeszoon Hugo de Jonge bewijst dat een ezel zich geen tweede keer hoeft te stoten aan een modesteen des aanstoots: zijn doldrieste stappers liet hij deze keer thuis. Wat Hugo aan wuftheid miste, maakte zijn echtgenote Mireille meer dan goed, al was haar flodderjurk met oorbloem meer Ibiza-hippie dan bon chic Binnenhof.

Minister Hugo de Jonge met zijn vrouw Mireille op Prinsjesdag. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge met zijn vrouw Mireille op Prinsjesdag.Beeld ANP

Voor alle vrouwen die met angst en beven de grote zes-nul naderen: put hoop uit Pia Dijkstra, die bewijst dat schoonheid en gratie geen leeftijd kennen. Enig zeurpuntje is de Alexis-meets-Krystle-outfit met de onbegrijpelijke hoofdband, de kanten doorkijkschouders (iets té jarentachtigmoeder-van-de-bruid) en de overdosis royal blue tot aan oorbellen en pumps aan toe. Maar los daarvan: wauw!

Aus der Reihe Glamourland aan het Binnenhof zien we hier Mona Keijzer die op haar zilveren pumps staat te shinen alsof ze dagelijks een rood lopertje pakt. De theepotpose met één arm op de heup komt rechtstreeks uit Hollywood, de fascinator knipoogt naar de paardenfuifjes op Ascot. De uitbundig geblondeerde en geföhnde lokken komen edoch, net als die van Carola Schouten, van de kapperskampioenen van ROC Tilburg.

Mona Keijzer staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.  Beeld ANP
Mona Keijzer staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.Beeld ANP

Nog even los van de kleurkeuze (hoezo?) van de vrij beroerd zittende tweekleurige jurk met asymmetrische hals (waarom?) is het vooral het hoofddeksel van Ank Bijleveld dat vragen én ontroering oproept. Ik denk dat het ooit door nijvere kinderhandjes gemaakt is voor Moederdag. En dat toen de paarse schotel een beetje mislukt was extra hard gewerkt is aan het krullen van de papieren slierten met een kleutervriendelijke hobbyschaar.

Ank Bijleveld, minister van Defensie, arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. Beeld ANP
Ank Bijleveld, minister van Defensie, arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.Beeld ANP

Vera Bergkamp heeft het lef om in een trompetmouwenjurk die twee vuisten boven de knieën eindigt, een patékleurige glanspanty en stewardessenpumps te poseren naast een terminale plant, met los haar onder een strooien Kapelaan Odekerken-hoed. Wat alles bij elkaar natuurlijk een hele dikke middelvinger is naar de overkritische stijlredacteur van uw krant. En dat pleit dan weer voor Vera. 1-0 voor Bergkamp!

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz (rechts) hulde zich in een op maat gemaakt driedelig mannenpak van zuiver scheerwol, zette een Stetson op en nam haar zus mee die eveneens in mannenpak gekleed ging – naar blijkt de ideale uitdossing om als vrouwen serieus genomen te worden door Thierry Aartsen.

Kamerlid Thierry Aartsen in de Ridderzaal op Prinsjesdag.  Beeld ANP
Kamerlid Thierry Aartsen in de Ridderzaal op Prinsjesdag.Beeld ANP

Voor alle vrouwen die de grote zes-nul naderen maar het nog niet zijn: hoed u voor de omarok! Voor de opoe-instapper! Voor het slechtzittende jasje! En het te dunne T-shirt eronder! Nodeloos ouwelijk, al neigt de knalpaarse aubergine op het hoofd alweer naar kleuterschoolnijverheid (zie Ank Bijleveld) en Tinky Winky-humor. En die is óók om te lachen.

Een onverwachte minitrend op Prinsjesdag was het combineren van roze met flessengroen. Klaas Dijkhoffs vrouw Anouk deed het jong en stoer met een groen pak en een suède roze hoed, minister Sigrid Kaag deed het statig en matchy-matchy met een groene hoed met roze lint en een bijpassend roze-groene jurk. Minister Cora van Nieuwenhuizen scoorde het hoogst op de schaal van chic en modieus – al werd haar delicate lappenrok rücksichtslos weggeblazen door de straffe zuidwestenwind.

Klaas Dijkhoff komt aan op het Binnenhof voor het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal. Beeld Anp
Klaas Dijkhoff komt aan op het Binnenhof voor het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal.Beeld Anp
Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, arriveert met haar jongste dochter Inas bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. Beeld Anp
Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, arriveert met haar jongste dochter Inas bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.Beeld Anp
 Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, arriveert met haar partner bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. Beeld Anp
Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, arriveert met haar partner bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.Beeld Anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden