Hoed gezocht? Laat hem printen

Website 3DPlaza koppelt consumenten aan ontwerpers met een 3D-printer

DEN HAAG - Het VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas draagt over een week op Prinsjesdag niet zomaar een hoofddeksel, maar een statement. Haar hoed is gemaakt met een printer die objecten in drie dimensies laagje voor laagje opbouwt. Het 3D-printing wordt gezien als een technologische ontwikkeling die een nieuw industrieel tijdperk inluidt, te vergelijken met de omwentelingen die de stoommachine teweegbracht.


De hoed van de VVD'ster was maandag al te zien op een bijeenkomst in Den Haag, waar de website 3DPlaza ten doop werd gehouden. Op deze online marktplaats kunnen consumenten met 3D-printers gemaakte objecten bestellen bij ontwerpers, naar wens met een persoonlijk tintje. De website legt ook de contacten tussen de designers en de bedrijven die 3D-printers in huis hebben.


3D-printing kan goedkoper uitvallen dan massaproductie als er maar één of weinig exemplaren nodig zijn - denk aan een op maat gemaakte klep voor een hartpatiënt. Er gaat minder materiaal verloren dan bij een fabrieksmatig proces. Er zijn ook minder vrachtwagens nodig om dozen van fabriek naar winkel te brengen. Consultants als McKinsey voorzien gouden bergen voor het 3D-printen - met omzetten in 2025 van tussen de 230 miljard en 500 miljard dollar per jaar.


Het begin is bescheiden, ook maandag bij de introductie van 3DPlaza in een zijbeukje van een restaurant op een steenworp van de biotoop van het VVD-Kamerlid. 'Er wordt af en toe erg hyperig over 3D-printing gedaan', erkent Geert-Jan Bogaerts, medeoprichter van 3DPlaza.


Toch wil de oud-journalist niet wachten tot de technologie breder wordt omarmd. 'We surfen mee op de top van de 3D-golf. Zo hebben het beste uitzicht op de volgende golven.' Bogaerts zoekt financiers die kunnen helpen 3DPlaza ook buiten Nederland te laten groeien. 'We willen over vijf jaar in vijftien landen actief zijn.'


Internationaal moet 3DPlaza opboksen tegen Shapeways, een bedrijf met New York als thuisbasis maar in 2007 in Nederland opgericht als een spin-off van Philips. Er werken negentig mensen. Onder de geldschieters bevindt zich Marc Andreessen, de man achter Netscape, de webbrowser die het grote publiek op het internet bracht. In april haalde Shapeways bij investeerders 30 miljoen dollar op.


3DPlaza moet het voorlopig doen met een hoed én steun van Kamerlid Lucas. Ze wil starters als Bogaerts helpen, door bijvoorbeeld het onderwijs bij de tijd te brengen. 'Laten we kinderen niet leren figuurzagen, maar 3D-modellen ontwerpen.'


3D-printing leeft in het onderwijs nog niet, merkte Bogaerts' partner Eddy Hamoen dit jaar bij de eindexamenexposities van de kunstacademies. 'Soms zag ik vijf ontwerpers, soms geeneen.' Kenners denken dat Nederland eerder enkele tientallen professionele ontwerpers telt dan de honderden die nodig zijn om 3DPlaza van de grond te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden