Weblog

'Hoe zullen de Duitse boekenlezers stemmen?'

De politieke boeken doen het dezer dagen aardig in Duitsland, schrijft correspondent Rolf Bos. Er staan er ook een paar in de bestsellerlijsten. Op de website van boekenverkoper Amazon.de wordt precies bijgehouden van welke partijen en politici de meeste boeken verkocht worden.

Rolf Bos
Boek van Angela Merkel Beeld ANP
Boek van Angela MerkelBeeld ANP

Hoe stemmen de Duitse boekenlezers zondag bij de verkiezingen? Rare vraag? Niet voor Amazon.de. Op de website van de boekenverkoper wordt bijgehouden van welke partijen en politici de meeste boeken verkocht worden. Met die cijfers - Amazon meet natuurlijk alles, maar dat wisten we al - kunnen mooie grafieken worden gemaakt, en wat blijkt?

Uit de lezerbarometer wordt duidelijk dat 47 procent van de politieke boeken die worden verkocht over de CDU (en Angela Merkel) gaan. 41 procent gaat naar de SPD (en hun kandidaat Peer - middelvinger - Steinbrück). Dat zijn cijfers die beduidend boven de 'gewone' peilingen liggen. De Piraten komen op 4 procent, de Groenen op 5 procent, die Linke en de FDP op respectievelijk 1 en 2 procent. In een lijstje worden ook de meest geliefde schrijvende politici genoemd. Curieus is dat dan weer Sahra Wagenknecht van die Linke hoger eindigt dan Steinbrück en Merkel. Wagenknechts collega Gysi doet het ook aardig.

Boek over Peer - middelvinger - Steinbrück Beeld -
Boek over Peer - middelvinger - SteinbrückBeeld -

Terzijde: Over Wagenknecht wist Bild onlangs te melden dat zij de politica is waarmee de Duitse man het liefst vreemd zou gaan - hoe representatief dat onderzoek van de boulevardkrant is, werd niet geheel duidelijk. (Wellicht heeft de journalist een rondje gemaakt langs de mannelijke collega's ter redactie?)

Enfin. De politieke boeken doen het dezer dagen aardig in Duitsland, er staan er ook een paar in de bestsellerlijsten. Hoog genoteerd, en een hele andere blik werpend op Angela Merkel, is al enige tijd 'Das erste Leben der Angela M.' Prikkelende titel, die overigens niet geheel aan de verwachtingen voldoet. Gaat over de eerste 35 jaar van Merkels leven, als burger van de DDR.

Volgens de auteurs is zij als jonge wetenschapper nauwer betrokken geweest bij het DDR-systeem dan zij tot dusver heeft toegegeven (Neenee, ze is geen lid van de Stasi geweest.). Het verschijnen van het boek verzorgde in mei overigens niet veel meer dan een rimpeltje in de politieke vijver. Ja, zei Merkel, ze was als natuurkundige opgegroeid in de DDR, daar maakte ze geen geheim van. 'Dat weet iedereen. Ik heb daarover niets te verbergen.'

Rolf Bos is correspondent voor de Volkskrant in Berlijn

Boek van Sahra Wagenknecht Beeld -
Boek van Sahra WagenknechtBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden