Column

Hoe zou een avond van een tv-criticus op een andere planeet eruit zien?

Leven op een andere planeet: buitenaardse krachten werkten hier de tv-criticus tegen.

Jean-Pierre Geelen
Een impressie van hoe planeet Kepler-452b er mogelijk uit zou kunnen zien. Beeld NASA/JPL-Caltech/T. Pyle
Een impressie van hoe planeet Kepler-452b er mogelijk uit zou kunnen zien.Beeld NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

De NASA heeft een planeet gevonden die heel erg lijkt op de aarde, meldde het Journaal. Er was 'misschien wel leven', maar misschien ook wel niet: de planeet ligt zo'n 1.400 lichtjaren van de aarde verwijderd; het is wat ver, voor een kennismaking met de nieuwe buren.

Hoe zou een avond van een tv-criticus eruit zien daar? Hopelijk met een rianter uitzicht op de kanalen dan hier in het ondermaanse. Buitenaardse krachten leken donderdag de wet van Murphy weer eens in beweging te hebben gezet.

Misschien kwam het wel door Milouska Meulens. In haar allerlaatste Jeugdjournaal nam de nieuwslezeres opgewekt afscheid van de kijkbuiskinderen en de redactie, 'een klein beetje familie'. Dag vogels, dag bloemen: ze verhuist naar Vroege Vogels.

Het leek zo geheel in stijl dat Het Klokhuis uitgerekend op die avond een aflevering zou wijden aan stadsvogels. 'Maurice gaat met een bioloog op zoek', meldde de omroepgids.

Helaas: afgelast, zonder vermelding van reden.

Vlaanderen dan, voor een natuuruitje. Het onvolprezen Terzake (Canvas) zou - het was nog volop KRO's Detectivemaand tenslotte - het bloedstollende mysterie brengen van de moord op de bruinvis. 'Al een paar jaar spoelen er zwaar verminkte bruinvissen aan op vooral de Nederlandse stranden. De doodsoorzaak was een raadsel', meldde de omroepgids nu. Het daderprofiel was inmiddels bekend, de ontknoping beloofde die van een klassieke whodunnit, waarin natuurlijk altijd de minst verdachte de schuldige blijkt. Ook nu weer: het zou de grijze zeehond zijn. Achgossie. Oftewel: 'Hoe een knuffel ook een killer kan zijn', aldus alweer die omroepgids.

Het leek een aardig tochtje naar de wilde natuur, maar daar waren de buitenaardse krachten weer die tegenwerkten: de beloofde natuurthriller ging niet door, opnieuw zonder opgaaf van redenen. Urgenter was kennelijk het ingelaste debat over het moeizame politieke akkoord over de begroting en de 'taxshift', waarover Groen-voorzitter Meyrem Almaci en CD&V-voorzitter Wouter Beke de degens kruisten. Het was voor de vreemdeling ten noorden van Wuustwezel helaas niet te volgen.

Sterren kijken dan? De aanwezigheid van GTST-ster Ferry Doedens in Ranking the Stars (BNN) leende zich voor een precieze beschouwing: zouden de eerder opgenomen afleveringen met de kennis van nu een nieuwe blik opleveren op de verborgen problemen van de onlangs ontslagen acteur? Er was ophef over hem in de showrubrieken, nadat Doedens in RTL Boulevard bij zijn musicalbaas Albert Verlinde had prijsgegeven dat hij een drugsprobleem had, of heeft. De tol van de snelle roem, een klap voor zijn vele fans.

Helaas: er werd weer volop gerankt, geginnegapt en geknipoogd, maar Doedens kwam donderdag nauwelijks aan het woord. Dat van alle tien de 'sterren' zijn champagneglas het leegste was, zei natuurlijk niets.

Goddank: in de verte scheen de zon. Vera, de gehandicapte dochter van oud-nieuwslezer Gijs Wanders, heeft de derde dag van de Vierdaagse uitgelopen. Haar poging de tocht te volbrengen, samen met haar vader, is een aandoenlijk rood draadje in Het gevoel van de Vierdaagse (KRO), waarbij elke meter onzeker lijkt.

Inmiddels is Vera een kleine ster. 'Ze leeft op een wolk', zei haar trotse vader donderdag. 'De vers verworven roem heeft haar vleugels gegeven', zei Fons de Poel. Ze wilde de finish halen, al was het kruipend. Laat dát vandaag dan goed gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden