HOE ZIT HET?

Natura 2000 is het belangrijkste natuurbeschermingsprogramma van de Europese Unie. Iedere lidstaat is verplicht een aantal natuurgebieden aan te wijzen waar economische activiteiten (landbouw en veelteelt, recreatie, wonen) ondergeschikt zijn aan het beschermen van natuur....

In Nederland gaat het om 162 gebieden, voorlopig aangewezen door minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 34 van deze gebieden hebben inmiddels een definitieve status. Brussel wil uiterlijk eind dit jaar de lijst met Nederlandse Natura-gebieden krijgen.

In Nederland vormt Natura 2000 8,4 procent van het landoppervlak. Deze gebieden met ‘topnatuur’ bevinden zich echter niet alleen op land. Gelderland is de provincie met de meeste beschermde gebieden.

Provincies spelen een grote rol bij het ambitieuze programma. Zij moeten beheerplannen opstellen voor de Natura 2000-gebieden. Die plannen zijn de uitkomst van overleg tussen bestuurders, natuurbeschermers, agrariërs en andere ondernemers in of nabij de gebieden. Die worden vervolgens voor inspraak voorgelegd. De beheerplannen moeten uiterlijk 2013 klaar zijn.

Natura 2000 is geïnspireerd op de Nederlandse Ecologische Hoofdstructuur: een aaneenrijging van natuurgebieden die bedoeld is om te voorkomen dat waardevol ‘groen’ (en water) geïsoleerd komt te liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.