Hoe zit het nou met Netwerk en Twee Vandaag?

Netwerk en Twee Vandaag worden gekweld door omroeppolitieke problemen die voor leken niet meer te volgen zijn. De vijf prangendste vragen....

Door Wilma de Rek

Door wie worden Netwerk en Twee Vandaag gemaakt?

Netwerk is de actualiteitenrubriek van Nederland 1. Het bestaat sinds 1996 en wordt zes avonden per week gemaakt door drie omroepen, die ieder twee avonden voor hun rekening nemen: de AVRO, de NCRV en de KRO. Elk heeft zijn eigen Netwerk-redactie, met een eigen Netwerk-hoofdredacteur: Gijs van Beusekom (NCRV), Maria Henneman (AVRO) en Kees Boonman (KRO). Twee Vandaag wordt sinds 1995 gemaakt door de TROS en de EO, die eveneens elk een eigen Twee Vandaag-redactie hebben, en is ook zes avonden per week te zien, in de vooravond op Nederland 2.

En wie gaan Netwerk en Twee Vandaag in de toekomst maken?

Dat is nog maar de vraag, en tevens de bron van de huidige onrust. De omroepverenigingen hebben allemaal een eigen 'thuisnet', waar het grootste deel van hun programma's is te zien: de AVRO op Nederland 1, de EO op Nederland 2. Ruim een jaar geleden hebben de directeuren van de omroepen afgesproken dat de AVRO en de EO in 2004 van thuisnet wisselen. De EO gaat dan naar Nederland 1 en vormt daar samen met NCRV en KRO een 'relinet'; de AVRO gaat met de TROS en BNN het brede publiek bedienen op Nederland 2. Logisch zou zijn als de AVRO dan ook vertrekt uit Netwerk en mee gaat doen aan Twee Vandaag, de actualiteitenrubriek van zijn nieuwe thuisnet. De EO kan dan in Netwerk participeren, iets wat de omroep al heel lang wil. Maar de drie redacties van Netwerk zijn hierop tegen. Zij willen Netwerk in de huidige samenstelling blijven maken en zijn fel tegen de komst van de EO.

Hoe denken hun bazen daarover?

Frans Slangen, de voorzitter van de KRO, zei het woensdagmiddag tijdens een bezoekje aan de KRONetwerkredactie zo: 'De mensen die niet willen meedoen aan een Netwerk met de EO, kunnen beter gaan uitkijken naar een andere baan.' Wat de bazen van de NCRV en de AVRO vinden, is minder duidelijk en ook lopen de opvattingen van de voorzitters en de directeuren uiteen. De voorzitters van de KRO en de NCRV willen de EO twee dagen in Netwerk laten deelnemen en de AVRO één. De voorzitter van de AVRO verzet zich hiertegen. De directeuren van de omroepen zitten in een lastig parket. Ze willen best naar hun redacties luisteren, maar ze zijn ook bezig met hun eigen omroeppolitieke plannetjes, en die zijn lastig met de wensen van die redacties te rijmen. Zo vindt een aantal omroepdirecteuren dat de omroepen van Nederland 1, 2 en 3 veel meer moeten samenwerken dan ze nu doen; misschien moeten de omroepen op termijn zelfs gaan fuseren. En dat is onhandig, zo niet onmogelijk zolang de AVRO en de EO zoiets belangrijks als hun actualiteitenrubriek via een ander net dan het eigen thuisnet uitzenden.

Waar worden de programma's eigenlijk gemaakt?

De drie redacties van Netwerk zitten op drie verschillende verdiepingenin het gezamenlijke pand van de AVRO, de NCRV en de KRO. De redacties van de TROS en de EO maakten Twee Vandaag tot voor kort in het Actualiteitencentrum op het mediapark in Hilversum. Een paar maanden terug besloot de TROS zijn deel van de redactie in het eigen TROS-gebouw onder te brengen. De EO is eenzaam in het Actualiteitencentrum achtergebleven, maar bouwt alvast aan een nieuwe studio in het eigen EOpand, een voormalig katholiek jongensinternaat. Binnenkort komt Twee Vandaag dus uit twee verschillende studio's. Dat is frappant, omdat de omroepen juist moeten bezuinigen, onder meer door faciliteiten te delen.

Hoe loopt dit af?

Dat hangt van de omroepbazen af. De AVRO bepaalt dit weekend zijn definitieve standpunt, de NCRV waarschijnlijk ook, de KRO heeft dat dus al gedaan. Als ze bij het oorspronkelijke voornemen blijven, zullen de redacties van de omroepen zich verzetten. Afgelopen week werd de pers al breed ingeschakeld, ludieke acties zijn in voorbereiding. Uiteindelijk zal de kwestie wel eindigen zoals alles in Hilversum: met een onduidelijk en voor de kijker nauwelijks meer te volgen compromis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden