Hoe zit het met Marcouch, bellen met Klaas-Jan en de zomerstop

Factcheck

Wilders naar Arnhem om te protesteren tegen de benoeming van Ahmed Marcouch? Hmm. Ter redactie heerste enige terughoudendheid tegenover deze politieke stunt. Begrijpelijk, maar het is niet niks als de leider van de tweede partij van Nederland protesteert tegen een burgemeestersbenoeming. Correspondent Oost-Nederland Mac van Dinther ging erheen en schreef een goede reportage. Maar daar stond wel een aantal forse beschuldigingen in van Wilders aan het adres van Marcouch. Zal wel niet kloppen, kun je schouderophalend denken. Maar intussen is twijfel gezaaid over Marcouch. Heeft de krant hier niet bij uitstek de hygiënische taak om uit te zoeken hoe het echt zit? Dat deed Raoul du Pré voor de site en later in de krant. Het meeste bleek onwaar of uit zijn verband gerukt, op één punt had Wilders een beetje gelijk. De factcheck prijkt nu alweer een etmaal op nummer 1 van de meestgelezen-ranglijst. Dus nuttig is zoiets zeker. Nu moet het nog meteen bij de reportage in de krant.

Klaas-Jan van der Weij

Over onze Tour-fotograaf Klaas-Jan van der Weij schreef ik eerder dat hij zelfs bij een oersaaie Tour met fantastische foto's komt. De internetredactie gebruikte die notie voor het intro bij een mooi overzicht van zijn eerdere werk. Klaas-Jan is weer voor ons onderweg in Frankrijk - zijn 23ste tour. Dit jaar laten we hem ook aan het woord. Hij kan namelijk boeiend vertellen over de etappes, de posities die hij inneemt en de foto die het uiteindelijk wordt. Elke Tourdag verschijnt de rubriek 'Bellen met Klaas-Jan' op volkskrant.nl en kunt u het verhaal lezen achter de mooie foto's die u in de krant ziet staan: 'Het resultaat is vaak wel leuker bij slecht weer.' Wat mij eraan opvalt, wisten de redacteuren die met hem samenwerken al: Klaas-Jan denkt heel goed van tevoren na over wat hij in beeld wil brengen en wacht, als een roofdier op zijn prooi. Zulke foto's vergen hersens en instinct.

Fotograaf Klaas-Jan van der Weij. Beeld
Fotograaf Klaas-Jan van der Weij.Beeld

Trouwring

Afgelopen zondag vergat ik mijn trouwdag, precies zoals de juwelier had voorspeld die me destijds de trouwring verkocht en pleitte voor inscriptie van de datum aan de binnenkant. Gelukkig was mijn vrouw hem ook vergeten. Wat je dierbaar is, zie je soms over het hoofd, luidt het cliché uit de relatierubriek, en dat geldt ook voor de krant. Ik schrijf in deze rubriek bijvoorbeeld zelden over onze pagina-2 columnisten, terwijl dat zo ongeveer de belangrijkste gezichten van de Volkskrant zijn en mijn leven zes dagen per week begint met het lezen van hun stukje. Net als het in een relatie helpt om af en toe van elkaar verwijderd te zijn, is de zomerstop een goed moment om weer te beseffen wat een scherpte, humor, wijsheid en fijne schrijfstijl Bert Wagendorp en Sheila Sitalsing elke dag in die column leggen. Al hebben wij wel fijne vervangers voor hen klaarstaan. Enfin, dat zult u lezen.

Ook een andere vaste waarde, Volkskrant Magazine, neemt vandaag voor zes weken afscheid. Met een knal, want het Summer of Love-nummer is heel fijn geworden. Zo kwam ik tot het inzicht dat het sixtiesgevoel echt een kwestie van generaties is. Volgens veteraan en psychonaut Gerben Hellinga kun je het niet begrijpen zonder de benauwdheid van de jaren vijftig te hebben ondervonden. Thomas van Luijn beschrijft in zijn column perfect hoe het hippiegevoel alweer was verworden tot iets belegens en zelfs storends voor mijn generatie, puber rond 1980. Waarschijnlijk omdat we zelf - juist door die sixties - in totale vrijheid waren opgegroeid. Interessant hoe zoiets loopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden