Hoe wordt de nieuwe CDA-lijsttrekker gekozen?

Aanstaande maandag gaan de kandidaat-lijsttrekkers van het CDA voor het eerst met elkaar in de debat. Het is de start van een campagne die waarschijnlijk drieënhalve week gaat duren.

CDA-prominenten tijdens een congres in janauari. Vlnr: Sybrand van Haersma Buma, Maxime Verhagen, Marja van Bijsterveldt, Jan Kees de Jager, Liesbeth Spies, Henk Bleker en Gerd Leers.Beeld ANP

Ambitieuze CDA'ers hebben nog drie dagen om zich te melden voor de lijsttrekkersverkiezing van hun partij. Om 10.00 uur vrijdagochtend sluit de inschrijving bij het partijbureau.

De definitieve kandidatenlijst volgt pas maandag 7 mei, omdat een selectiecommissie dit weekend eerst kijkt of de leden die zich hebben aangemeld wel voldoen aan de profielschets voor de nieuwe leider.

Volgens de uitgebreide profielschets moet de lijsttrekker het 'nieuwe CDA' gezicht geven vanuit het 'radicale midden' en het CDA-gedachtegoed 'verinnerlijkt hebben in zijn doen en laten'. Het partijbestuur formuleerde daarnaast elf vaardigheden waarover de nieuwe lijsttrekker moet beschikken. Zo moet hij intelligent zijn, een goed geheugen hebben en de partijboodschap 'in korte zinnen genuanceerd kunnen formuleren'.

De officiële start van de campagne is op maandag 7 mei. Tijdens een ledenbijeenkomst zal het partijbestuur de definitieve lijst met kandidaat-lijsttrekkers bekendmaken. Aansluitend vindt dan het eerste lijsttrekkersdebat plaats. Daarna volgen nog 5 debatten, verdeeld over de twee stemrondes.

De nieuwe partijleider wordt in principe gekozen in twee rondes, analoog aan de Franse presidentsverkiezingen. De eerste ronde duurt tot 18 mei, waarna de twee kandidaten met de meeste stemmen doorgaan naar de tweede ronde. Maar als een van de kandidaten op 18 mei al meer dan 50 procent van de stemmen heeft gekregen, is de strijd meteen beslist. Anders volgt op 1 juni het definitieve oordeel van de CDA-leden.

Tot nu toe hebben vier CDA'ers aangegeven de nieuwe lijsttrekker te willen worden: interim-manager Marcel Wintels, de huidige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden