Hoe worden de brandstofprijzen eigenlijk bepaald?

AMSTERDAM - De Tweede Kamer wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de hoogte van brandstofprijzen. Want er zouden wel eens prijsafspraken zijn gemaakt, tussen de verschillende oliemaatschappijen. Maar hoe wordt de prijs van een liter benzine bepaald?

Van onze redactie
© colourbox Beeld
© colourbox

Het grootste deel van de brandstofprijs bestaat uit belastingen. De overheid heeft dus een flinke vinger in de pap bij het bepalen hoeveel geld de automobilist kwijt is aan de pomp. Maar er zijn nog veel meer factoren die een rol spelen.

Om de prijs van een liter benzine, diesel of lpg te berekenen, wordt rekening gehouden met verschillende factoren. Waaronder de inkoopprijs van olie op de internationale markt. Die prijs wordt uitgedrukt in dollars. Ook de koers van de dollar ten opzichte van de euro wordt daarom meegewogen in de brandstofprijs.

Daarnaast wordt gekeken naar de verwachte prijs van brandstoffen op de wereldmarkt, de verwachte productiecapaciteit van raffinaderijen en natuurlijk naar de grootte van alle olievoorraden op de wereld.

Marges
Ook zijn er marges ingebouwd voor oliemaatschappijen en pomphouders, zodat zij de kosten voor onder andere distributie, personeel en reclame kunnen betalen en daarnaast nog wat winst maken op elke liter brandstof.

De rest van de brandstofprijs bestaat uit belastingen. Een deel daarvan, de accijns, wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Het andere deel van de belastingen is btw, die wordt berekend over het totaalbedrag van inkoopprijs en de marges.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden