Hoe word ik stand up comedian?

Get Up Stand Up, RTL 5, 20.30 uur...

Annette Embrechts

Even is het alsof de documentaire Get Up Stand Up begint met trainingsvoorwaarden voor de juiste conditie van een stand up comedian. 'Drie keer per week naar de sportschool, niet te veel drinken, goed eten, geen magnetronmaaltijden of verzadigde vetten...'. Maar al snel wordt duidelijk dat het een rake samenvatting betreft van het burgerbestaan. Terwijl een kantorenpark een kudde managers in regenjassen uitspuugt, vervolgt de voice over: 'Lachende baby op de achterbank, geen spinnen door de gootsteen spoelen, regelmatig saldo controleren bij moraalbank... geen ontsnappingsmogelijkheid, dit is mijn leven, iedere dag dezelfde dag.' Maar er is een uitweg: humor! Of beter, wordt stand up comedian!

Hoewel RTL 5 beweert dat deze documentaire van zijn nieuwscorrespondent Jeroen Akkermans over 20 jaar stand up comedy in Londen gaat, is daar alleen in het begin sprake van. Akkermans ondervraagt mensen van het eerste uur: clubeigenaar Don Ward en komiek Tony Allen, die zich als eerste in 1979 alternative comedian noemde. Allen zette zich af tegen de racistische en seksistische moppentrommels op televisie. Mooi om te zien hoe hij nu - kaal en zich concentrerend op 'radicaal tuinieren' - zijn subversieve stand up verkwanseld ziet aan 'McComedians' die snel rijk willen worden. Typisch kritiek van pioniers, maar Nederlands beste stand up comedian Raoul Heertje onderschrijft de stelling, zij het zich verontschuldigend 'dat iedereen natuurlijk mag doen wat hij wil'. Hij wijst de televisie als grootste boosdoener aan. Die lanceert mensen teveel als 'groot talent'.

Ongemerkt doet deze mooi gemonteerde documentaire daar zelf aan mee. Meer dan over het Londense circuit gaat Get Up Stand Up over 'the making of' van een stand up comedian. Een frisse versie van een Teleac-comedycursus. We volgen vier komedianten in hun tocht naar het grote podium.

Heertje debuteert met een kort televisie-optreden in de Clive Jamesshow. Het wordt zijn doorbraak in Londen, het Mekka van de stand up comedy. Steve Jameson (51) is trots zich de oudste comedian te mogen noemen: 'Ik wil gewoon een grote baby blijven. Het publiek moet me de borst geven.' En Sean Meo manifesteert zich als ongeremd ambitieus. De meest komische in zijn gewone doen als farmaceutisch ingenieur is Dwayne Dawson. Trots toont hij zijn schoudertatoeage: 'Lach nu, huil later.'

Uit hun verhalen doemt uiteindelijk toch een basisrecept op. Het helpt als je een moeder hebt die recht-door-zee is en een vader die gemakkelijk lult. Train je vervolgens in discipline en precies formuleren. Gebruik een minimum aantal woorden om te improviseren en te associëren. Stap vervolgens naar een vies, klein maar knus café. Bij voorkeur op vrijdag want dan is hetpubliek weekend-dronken en dus lastig. Ga vervolgens op het podium achter een microfoon staan en probeer leuk te doen.

Succes verzekerd. Alhoewel. Volgens Heertje 'kun je de essentiële dingen helaas nooit leren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden