Volkskrant AvondZondag 4 augustus

Hoe witte schutters elkaar inspireren: van Utoya naar Christchurch naar El Paso | Wie zijn de mensen die nog durven te demonstreren tegen het Kremlin?

Redactie
Beelden van het moment dat El Paso-schutter Patrick Crusius de Walmart binnenkomt waar hij een bloedbad zal aanrichten.  Beeld AFP
Beelden van het moment dat El Paso-schutter Patrick Crusius de Walmart binnenkomt waar hij een bloedbad zal aanrichten.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Hoe de witte schutters elkaar inspireren: van Utoya naar Christchurch naar El Paso
Kort voor hij twintig mensen doodschoot in een winkelcentrum in El Paso, had schutter Patrick Crusius online een manifest gepubliceerd. ‘Deze aanval is een antwoord op de Latijns-Amerikaanse invasie van Texas.’ De vier pagina’s tekst bevatten een duistere mengelmoes van racisme, haat jegens grote bedrijven en angst voor migranten.

Europese Hof gooit emissiemarkt overhoop; miljardenstrop dreigt voor olie-industrie
Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft gevolgen voor de markt voor emissierechten. Het gaat de chemische industrie geld kosten.

Barst-ie of houdt-ie het? Het Britse dorpje Whaley Bridge houdt adem in om 180 jaar oude dam
Dagenlang hebben de ongeveer zesduizend inwoners van Whaley Bridge, een dorpje in het Engelse Peak District, met angst en beven naar een zwaar beschadigde dam gekeken die 300 miljoen ton water tegenhoudt.

400 zakken van elke duizend kilo vol zand, gravel en stenen zijn gestapeld bij de zwakke plek van de dam. Beeld AFP
400 zakken van elke duizend kilo vol zand, gravel en stenen zijn gestapeld bij de zwakke plek van de dam.Beeld AFP

D.A. Pennebaker (1925 - 2019): een van de eerste ‘vlieg op de muur’-documentairemakers
Documentairemaker D. A. Pennebaker is donderdag op 94-jarige leeftijd overleden. Tonen in plaats van uitleggen en ‘er slechts bij zijn’: daar was het de in 1925 te Evanston geboren Pennebaker om te de doen.

Vanavond op tv

Voor Zomergasten (NPO 2, 20.15 uur) koos schrijver Hanna Bervoets (35) fragmenten die draaien om de verhalen die mensen zichzelf en elkaar vertellen. Voorbij komen o.a. Expeditie Robinson, fantasyserie Xena: Warrior Princess en How to Survive a Plague, een documentaire over aids. Om 21.55 uur zie je op Canvas sportdocumentaire Road. Al twee generaties lang zijn de Dunlop-mannen geobsedeerd door wegraces op de motor, de gevaarlijkste vorm van alle motorsporten. Dat leidt tot grote successen en tragische ongelukken. Meer tv-tips vind je hier.

Video van de dag

Een korte cursus #MeToo voor mannen
‘Kunnen mannen niet eens meer flirten met vrouwen?’. Veel mannen hebben het over een lastig grijs gebied sinds de #MeToo-discussie. Maar volgens Nilou Monster is het juist heel zwart-wit. ‘Iemand naroepen op straat of vragen om seks is intimiderend, en geen versierpoging.’

Opinie

Ouder, pak je opvoedtaak bij die lachgaspatronen
De roep om een verbod op lachgas klinkt luider. Maar moeten ouders niet eerst zelf eens gaan optreden?

Aanraders van de redactie

8chan: de plek waar alles – hoe verwerpelijk en extremistisch ook – bespreekbaar is
Het internetforum 8chan is het nog vrijere broertje van 4chan en een broeinest voor rechts-extremistisch gedachtegoed. Hier verschenen de aankondigingen voor de aanslagen in El Paso en eerder Christchurch.

Wie zijn de mensen die nog durven te demonstreren tegen het Kremlin?
Ondanks de dreiging van lange gevangenisstraffen gingen duizenden mensen zaterdag de straat op in Moskou. Voor de derde week op rij demonstreerden ze vreedzaam tegen de beslissing van de Russische autoriteiten om geen kritische kandidaten toe te laten tot aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Eerste lachgaswinkel: met een ballonnetje onderuit in je bioscoopstoel
In Venray opende de eerste lachgaswinkel vrijdag zijn deuren. Op bioscoopstoelen kunnen bezoekers genieten van een ballonnetje. Maar gemeenten zitten met het ballonnendossier in hun maag.

Tienduizenden Jehovah’s getuigen in de Jaarbeurs: ‘God eren, dat doe je met je hele gedrag’
De Utrechtse Jaarbeurs werd dit weekend bevolkt door 42 duizend Jehovah’s getuigen uit alle delen van de wereld. Hun wereld is veilig en proper. En er wordt heel wat afgelachen en -geknuffeld.

null Beeld Marcel Van Den Bergh
Beeld Marcel Van Den Bergh

Podcast: Een rondvaart door deadzone Amsterdam na de grote overstroming
Hoe ziet de toekomst eruit? Deze keer vroegen we het aan schrijver Jan van Aken. Hij schetst in zijn verhaal een situatie waarin heel West-Nederland onder water staat.

De eerste keer cryotherapie deed natuurlijk een beetje pijn, maar daarna voelde ik me euforisch
Als iets in de buurt komt van doodgaan, dan is het min 110 in je blootje, stelt Laura van der Haar. Maar de nogal hippe cryotherapie zou een heilzame werking op het lichaam hebben: ‘inderdaad, na drie minuten in dat kamertje voelde ik me herboren, spekglad en uitzinnig’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden