Hoe Winston Churchill afrekent met een wesp

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Sir Winston Churchill en zijn vrouw Clementine Beeld epa
Sir Winston Churchill en zijn vrouw ClementineBeeld epa

Sussex, 5 september 1909.

Winston en Clementine kwamen lunchen. Winston is een innemende jongeman, even vrijmoedig en opgeruimd als zijn vader. We aten in de tuin en bleven er tot vier uur zitten, terwijl we de onderwerpen van de dag bespraken: de begroting, Zuid-Afrika, Egypte, India, en de lagen en listen van het politieke spel.

Een tijdje terug had hij gedineerd met Moore, de premier van Natal, en ze bespraken de toestand in India. Moore zei toen: 'Kijk eens hier, Churchill, je zult ze moeten laten bloeden, want daar kan niets tegenop. Zodra ze weer demonstreren sla je erop los, en als dat niet werkt geef je een paar salvo's. Je zult een paar duizend slachtoffers maken, maar uiteindelijk werkt dat het best.'

Hij vertelde minder over India dan ik had gehoopt, maar zei wel dit: 'Zodra ze zich als één man tegen ons keren en zich niets meer van ons aantrekken, is het over en uit. Als ze eendrachtig zouden besluiten dat ze niets met ons te maken willen hebben, stort alles in.'

Ik mag hem graag. Hij is een en al aandacht voor zijn echtgenote en zorgt dat ze niets tekort komt. Ze zijn dolgelukkig met elkaar.

Clementine is bang voor wespen en toen er een op haar mouw landde, pakte Winston hem elegant bij de vleugels en gooide hem in het smeulende vuur. Binnenkort vertrekt hij naar de gevechtsoefeningen in Pruisen, waar hij keizer Wilhelm zal ontmoeten.

Wilfrid Scawen Blunt (1840-1922), Engels diplomaat en avonturier. Uit My Diaries - Being a Personal Narrative of Events 1888-1914. Knopf, 1922.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden