Hoe Wilders onpopulair werd ten paleize met zijn 'spervuur' van kritiek

Wat heeft PVV-leider Geert Wilders allemaal gedaan waardoor de senaatsvoorzitter hem koste wat kost niet in de nabijheid van de koning op tv wilde hebben tijdens de inhuldiging?

PVV-leider Geert Wilders bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk. Beeld getty

Eerste Kamervoorzitter Fred De Graaf erkende tegenover de Volkskrant dat hij Geert Wilders liever niet in de Commissie van In- en Uitgeleide wilde, die Willem-Alexander op 30 april mocht begeleiden bij zijn entree in de Nieuwe Kerk. 'In mijn achterhoofd heeft zeker meegespeeld dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken.' Onwenselijk, meende de senaatsvoorzitter, die een plechtigheid zonder politiek gedoe beoogde.

Meer dan welk ander Kamerlid ook zocht Wilders de afgelopen jaren bewust de confrontatie met het koninklijk huis. In het commentaar van de Volkskrant werd eens gesproken over het 'niet aflatend spervuur richting paleis' van de PVV-leider.

Vooral de jaarlijkse kersttoespraak van de koningin moest het bijna standaard ontgelden. Na de toespraak in 2007 zei Wilders dat de koningin 'als een haas' uit de regering moest worden gezet. In de zinsnede 'Grofheid in woord en daad tast de verdraagzaamheid aan', zag hij een aanval op de PVV. Hij las zelf een kersttoespraak vol 'multiculti-onzin'.

'Stiekum lid Groen-Links'
Ook in december 2010 volgde op de kerstlezing een smalende reactie van Wilders. Beatrix had gezegd dat de kracht in de samenleving moet worden gezocht in dat wat verbindt in plaats van in het vergroten en verharden van tegenstellingen. Enkele uren later twitterde Wilders: 'De twaalf opgepakte Somalische terreurverdachten zochten volgens mij in Nederland niet direct naar wat ons verbindt en delen onze waarden vast ook niet.' In de toespraak van 2011 brak Beatrix een lans voor duurzaamheid en hekelde ze de geldzucht in de samenleving. Wilders twitterde: 'Mijn hemel is de Majesteit stiekum lid geworden van GroenLinks?'

Vanwege de ministeriële verantwoordelijkheid kon Beatrix in het openbaar niet reageren op de aantijgingen van de PVV-leider. Eén keer deed ze dat wel. In januari 2012 bezochten koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima tijdens een staatsbezoek aan Abu Dhabi een moskee. De dames waren van top tot teen bedekt, koningin Beatrix met een hoofddoek over haar hoed. Nog diezelfde dag stelde de PVV Kamervragen over 'deze trieste wanvertoning'. Aan minister-president Mark Rutte en minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers werd gevraagd: 'In hoeverre bent u het eens met de PVV dat de hoofddoek een symbool van islamisering, onderdrukking en discriminatie van de vrouw is?' En: 'Realiseert u zich dat ons staatshoofd op deze wijze de onderdrukking van vrouwen legitimeert?'

Het is gebruikelijk in Den Haag dat alle betrokkenen zwijgen voordat zulke Kamervragen door de betreffende bewindslieden zijn beantwoord. Koningin Beatrix ging in een persgesprek in Oman echter tegen deze gewoonte in. Ze noemde Wilders' bezwaar tegen het dragen van een hoofddoek als symbool van vrouwenonderdrukking 'echt onzin'.

Respect
Wat Wilders ten paleize ook niet populair zal hebben gemaakt is zijn initiatiefwetsvoorstel om het staatshoofd buiten de regering te plaatsen. In september 2011 presenteert hij zijn plannen hiervoor. 'Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de politieke invloed van de Koning', zegt hij op een persconferentie. Daarbij gaat het hem 'absoluut niet' om een afrekening. 'Het gaat om het ambt, niet om de persoon, voor wie wij veel respect hebben.'

Overigens beloofde Wilders op 30 april wel trouw aan koning Willem-Alexander, terwijl 16 andere parlementariërs dat niet deden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden