Hoe Wilders alvast democratisch en geweldloos op de zaken vooruit liep

'Het laatste dat we zouden moeten willen is een revolte. Mijn bedoeling is juist dat-ie er niet komt. Maar stel nou dat niemand met ons wil regeren. Ik denk dat mensen dat niet zullen pikken, dan komt er een opstand. En ik hoop dat dat democratisch en geweldloos gebeurt.' De Betrouwbare Mannetjes hadden de tv aangezet en zagen hoe Geert Wilders alvast democratisch en geweldloos op de zaken vooruit liep. Als de geschoffeerde jongetjes niet met het prinsenkind willen spelen, zouden ze het wel merken. Leuke parlementaire democratie heeft u daar, mevrouwtje. Het zou vervelend zijn als daar een ongelukje mee gebeurt. Toch?

Hoe Geert Wilders alvast democratisch en geweldloos op de zaken vooruit liep. Beeld anp

De heren die de paardenkop in bed aantroffen, reageerden gelaten. Volgens Buma was Wilders al aan het formeren geslagen en ook Samsom vond dat we eerst de verkiezingen maar moesten afwachten. Pechtold meende dat revolte wel gevaarlijk dicht tegen het woord revolutie aan zat, en leek zo een keiharde grens te stellen bij een nauwelijks bestaand onderscheid. Niet dat er niemand met de PVV wil regeren. Als er wat minder minder, minder, minder wordt geroepen was er volgens Zijlstra voor de VVD 'altijd ruimte voor samenwerking'.

Nee, veel indruk maakte het niet. Nieuwsuur had de cowboylaarzen nog in de Iowaanse modder staan en pas toen alle confetti daar op de grond lag, keken ze weer naar Den Haag. Een dag eerder had Ombudsman Reinier van Zutphen daar zijn portier nog in de neus van een Jeugdjournaal-verslaggever dichtgeslagen, maar nu zou hij correspondent-in-een-verkeerd-lichaam Twan Huys wel even uitleggen hoe het zat met dat wegsturen van Marc Dullaert. Het conflict tussen de Grotemensen- en Kinderombudsman was inmiddels uitgegroeid tot een Grieks koningsdrama met Van Zutphen als be-brylcreemde Theseus die zijn kind uit jaloezie preventief de nek omdraait. Waarom Dullaert het veld moest ruimen kreeg hij Twan niet uitgelegd. Ja, hij vond het 'echt heel rot' en Marc was 'een geweldige bouwer', maar hij wilde gewoon lekker met een 'eigen team' aan de slag.

We werden er mies van. Amateurisme werkt dan misschien in een kwartfinale van het bekertoernooi tegen FC Den Bosch, bij een nominatieronde voor de Sonja Barend Award moet je van beteren huize komen. Waar hadden ze deze tweedehands Ombudsdealer op de kop getikt? Voor iemand die er voor de belangen van de burger zit, leek deze meneer wel heel erg met zichzelf bezig. Wat was er eigenlijk mis met die Van Woerkom? Good old Guido?

Ruzie in de familie Ombuds. En wie zijn er weer de dupe? Kop op, Dullaert. Je bent vet populair. Kinderman van het kindervolk. En als de elite je buitensluit, is er maar een oplossing. Gewoon, een beetje kinderachtig doen. Zeg die nep-Ombudsman dat als-ie niet wil samenwerken, jouw gevolg dat straks niet langer pikt. Neem maar van twee jonge vaders aan: niets effectiever dan de dreiging van een geweldloze kinderrevolte.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Consequent dat de VVD na Teeven en Van Miltenburg nu ook Frans Weekers wil opvangen in de eigen regio.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden