Hoe wapen je je als man tegen de vrouwelijke opmars?

Max Pam
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

In veel opzichten zijn de Verenigde Staten ons voorland en dat geldt zeker ook voor de (machts)relaties tussen mannen en vrouwen. Die zijn drastisch aan het veranderen. Sinds 1967, toen Valerie Solanas haar manifest Society for Cutting Men publiceerde, bijten vrouwen van zich af. Een militant feminisme, zoals Solanas dat propageerde, is slechts een van de manieren waarop vrouwen zich een weg banen door het mannelijk oerwoud. Maar één ding is daarbij zeker: van de etiketten die lang het verkeer tussen mannen en vrouwen regelden, is niet veel meer over. Dit stukje gaat over de vraag hoe mannen zich wapenen tegen de vrouwelijke opmars.

In The Washington Post lees ik dat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence nooit alleen wil zijn met een andere vrouw dan zijn eigen vrouw. Als hij aan tafel zit voor het diner, dan mag een andere vrouw pas aanschuiven als ook zijn eigen vrouw aanwezig is. Zo niet, dan moet die andere vrouw wachten, ook al heeft zij beroepsmatig belangrijke informatie. Ook drinkt Pence alleen alcohol als zijn eigen vrouw erbij is. Deze houding heeft de religieuze achtergrond dat 'een man van het sterke geslacht' - Gerard Reve - zichzelf nooit in verleiding mag brengen. Pence afficheert zichzelf als 'een evangelische katholiek', waarmee hij heel christelijk Amerika bedient.

De stelregel om jezelf als man nooit met een vrouw in één vertrek - coffeeshop of theaterloge - te manoeuvreren, wordt door The Washington Post de Billy Graham Rule genoemd. Deze evangelist keerde na een optreden terug in zijn hotelkamer en vond daar een naakte vrouw in bed. Graham sloeg meteen alarm en verordonneerde dat hij nooit meer alleen mocht verkeren met een vreemde vrouw, dit om hem te behoeden voor verwerpelijk seksueel gedrag. Deze houding heeft navolging gekregen bij rabbijnen, dominees en pastoors, maar zij zijn allang niet meer de enigen. Was tot voor kort voor welgestelde Amerikanen nog een promiscue levenswandel weggelegd, heden ten dage geldt vooral: hoe rijker, hoe monogamer.

De Graham Regel beschermt de man tegen roddels en tegen eventuele aanklachten en schadeloosstellingen. Wie de val van Bill O'Reilly, de even reactionaire als populaire presentator van Fox News heeft gevolgd, moet concluderen dat O'Reilly nooit was ontslagen als hij de Graham Regel had aangehangen. Hij moest weg nadat hij door enkele vrouwelijke medewerkers was beschuldigd van seksuele intimidatie.

Wat zich precies tussen hem en de vrouwen heeft afgespeeld, is nooit duidelijk geworden. Hij heeft een Afro-Amerikaanse vrouw met 'hot chocolate' aangesproken en noemde een andere, blanke, medewerkster 'blond danger', hoewel ook over dat laatste de berichten uiteenlopen. Kennelijk was dat genoeg voor ontslag - je zou bijna denken: er moet meer zijn - al kreeg O'Reilly als afscheidscadeau wel 25 miljoen dollar mee.

De affaire-O'Reilly is ook voor Nederland interessant. Nadat de presentator was beschuldigd, trokken grote sponsors als BMW, Mercedes en Hyundai zich terug, hoewel toen nog niet duidelijk was in hoeverre de beschuldigingen gegrond waren. Zij wensten zelfs niet terug te keren toen bleek dat de kijkcijfers van O'Reilly's show nog verder stegen. Sponsors houden van presentatoren met een burgerlijke levenswandel, laat dat voor Humberto Tan een waarschuwing zijn.

Net als Mike Pence is Bill O'Reilly een diepgelovig man. Op de dag van zijn ontslag was hij in Rome bij de wekelijkse audiëntie van de paus. Volgens L'Osservatore Romano is het niet zeker dat Franciscus wist wie hij daar een hand gaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden