Hoe vrij is Nederland op vuurwerkgebied?

De vuurwerkdiscussie laait elk jaar in Nederland weer op en de weerstand tegen consumentenvuurwerk wordt steeds groter. Wilde vorig jaar ruim 40 procent van de Nederlanders een verbod loopt het dit jaar volgens een onderzoek van EenVandaag op tot tweederde. Er zijn landen in de Europese Unie waar zo'n totaalverbod geldt op vuurwerk. Maar vuurwerkreglementen hoeven niet rechtlijnig te zijn.

Marcel van der Meulen
null Beeld anp
Beeld anp

Elk lidstaat van de Europese Unie heeft weer andere regels waarin wordt gedoogd, gestraft en limieten gelden voor het knalwerk. In België wordt siervuurwerk toegestaan, maar voor het inkopen en afsteken van knalvuurwerk moet een Belgisch ingezetene een vergunning hebben van de politie. Denemarken, Noorwegen verbieden het gebruik van los knalvuurwerk en in Oostenrijk zit er een geluidlimiet aan de knallers vanwege het geluid dat wordt versterkt door de bergen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het meest aparte vuurwerkregime, veel regels uit de late middeleeuwen gelden er nog en het vuurwerk moet aan strakke regels voldoen. Zo mag siervuurwerk bijvoorbeeld niet langer dan 60 seconden branden en zijn pijlen die niet in een rechte lijn naar boven vliegen verboden.

Totaalverbod
In Ierland en Roemenië is wel een totaalverbod van kracht. Daar mag geen consumentenvuurwerk worden verkocht of afgestoken. Alleen professionals mogen in de weer met de springstof en zetten met oud en nieuw een complete show in elkaar voor de bewoners.

De verkoop van vuurwerk is ook verboden in Malta. Afsteken van vuurwerk mag wel in het land, maar alleen als het zelf geproduceerd is. Inwoners van Malta kunnen zich inschrijven bij vuurwerkclubs waar ze in eigen vuurwerkfabrieken het hele jaar door vuurwerk maken en het vervolgens afsteken.

Ook zijn er EU-landen waar de verkoop van vuurwerk het hele jaar is toegestaan. Voor het afsteken gelden wel verschillende regels die ook lokaal van elkaar kunnen verschillen. Deze landen zijn: Duitsland, Luxemburg, Polen, Tsjechië, Portugal, Zweden, Finland, Italië, Griekenland, Cyprus, Turkije, Bosnië, Estland, Hongarije, Slovenië en Slowakije.

In Tsjechië zijn er verschillende speciale afsteekzones, in Griekenland en Cyprus is het vuurwerk vaak heel duur, in Turkije mogen de knallers zelf gemaakt worden en in Polen, Zweden, Finland, en Bosnië mag alleen tijdens feestdagen worden geknald en geknetterd.

Illegaal knalvuurwerk dat tot de top vijf gevaarlijkste vuurwerkstukken behoort. Beeld anp
Illegaal knalvuurwerk dat tot de top vijf gevaarlijkste vuurwerkstukken behoort.Beeld anp

Gedoogd
In Spanje en Italië is zwaar vuurwerk officieel niet toegestaan maar het wordt wel gedoogd. Tijdens oud en nieuw zijn in Italië veel vuurwerkshows te vinden. In Spanje is het vuurwerkspektakel het grootst in de provincie Valencia, maar niet tijdens oud en nieuw. In maart vieren de Valencianen de Las Fallas, waarbij al het vuurwerk wordt gedoogd. Wel is de politie in Spanje heel strikt met vandalisme. Vuurwerkvandalisme wordt zwaar bestraft in het land.

Niet alle regels die op het vuurwerk staan, zijn even duidelijk. Daarom wordt de Europese regelgeving in 2015 geïntensiveerd. Hierbij zal vuurwerk veiliger en de handel meer gestroomlijnd worden. Zo moeten consumenten aan het label kunnen zien of het vuurwerk is goedgekeurd, wie de producent is en wat de regels zijn voor het afsteken ervan. Ook moet er een mogelijkheid zijn om contact op te nemen met de maker van het vuurwerk.

Gevaarlijk
In de Verenigde Staten verschillen de reglementen voor vuurwerk per staat. In de meeste staten mag vuurwerk afgestoken worden, als het maar niet vliegt of explodeert. Amerikanen die naar Nederland komen zullen daarom schrikken van het vuurwerk op de straten tijdens oud en nieuw. De Amerikaanse ambassade in Nederland waarschuwt de Amerikanen daarom voor het gevaarlijke oudejaarsfeest in Nederland. De burgers lopen namelijk gevaar omdat groepen Nederlanders vuurwerk naar mensen en dieren gooien. Ook komt het vuurwerk terecht in brievenbussen en containers. De Amerikanen moeten volgens de ambassade oppassen voor verhoogde criminaliteit en vuurwerk dat uit putdeksels schiet.

Vuurwerk tijdens de Las Fallas in Valencia, Spanje. Beeld epa
Vuurwerk tijdens de Las Fallas in Valencia, Spanje.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden