Hoe voorkom ik dat mijn kat een ander huis zoekt?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

Een vriendin van mij heeft een kat die deze zomer vaak binnenliep bij buren een paar huizen verderop. Toen stonden de tuindeuren open, maar nu het kouder is, komt hij daar nog steeds vaak. Ze laten hem binnen, want er is geen kattenluikje, en ze geven hem te eten. Nu is de kat bijna nooit meer bij mijn vriendin thuis. Mijn vriendin is al een paar keer naar de buren gegaan, maar zij blijven hem gewoon binnenlaten en eten geven. Ze vinden het gezellig dat hij bij hen is. Mijn vriendin is bang dat de kat daar blijft wonen. Hoe kan ze haar kat terugkrijgen? Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend.

Memory
We maakten speciaal voor de kattenspecial een memoryspel, bestaande uit kattengifjes.
Speel dit memoryspel hier en deel met je vrienden hoe snel je bent

Weekje binnen

Mijn kat deed hetzelfde. Iedere dag zat hij bij de achterbuurman, die hem pas 's avonds laat weer naar buiten liet. Een smerig huis, de kat kwam altijd terug onder de vlooien en gaf over van het voer dat hij daar kreeg. De buurman erop aanspreken hielp niet. De kat een paar weken binnenhouden wel. De eerste week was lastig, daarna vond de kat rust en was het wel best. Nu gaat hij weer naar buiten en niet meer naar de buurman.
Tijmen Kroon (33), Amsterdam

Geef een kat cadeau

De buren willen kennelijk graag een kat in hun buurt hebben. De oplossing: geef ze een kat cadeau. Bij het asiel zijn er genoeg katten die wel wat aandacht willen.
Tim van Geleuken (12), Maastricht

Luxepositie

Toen mijn ouders naar een twee-onder-een-kapwoning in Driebergen verhuisden, kwam onze kat in de luxepositie dat er naast m'n ouders een lieve oma woonde die net zo gek op hem was als wij. Thuis mocht de kat niet naar de bovenverdieping maar bij de buurvrouw wel, ook gaf ze hem eten als hij er zin in had. We waren blij voor onze kat, omdat hij gelukkig was en overal welkom. Uw vriendin zou zich ook zo moeten voelen.
Elisabeth Bos (30), Den Haag

Twee katten

Simpel. De kat heeft het kennelijk meer naar zijn zin bij de buren dan bij uw vriendin. Laat uw vriendin de kat aan de buren schenken en haal een nieuwe uit het asiel. Maakt u twee katten gelukkig.
Jeannette Duin (39), Haarlem

Bouw een band op

Dat kan je niet voorkomen. Het enige wat je kan doen, is een echte band aangaan en behouden. Hou van je kat, verwen, knuffel en praat met je kat. Doe alles om hem/haar weer terug te winnen. Dat is het enige, ik spreek uit ervaring. Het feit dat je kat nog thuiskomt, geeft je een kans. Katten zijn pas trouw als ze een band met je hebben en misschien hebben je buren die al opgebouwd.
Anouk Cornets de Groot (20), Den Haag

Fijner bij hen

Mijn kat was steeds vaker bij de buren. Toen die gingen verhuizen, vroegen ze of de kat mee mocht. De kat vond het fijner bij hen. Ik heb ze alle geluk toegewenst, en dat meende ik. Dat kwam ook omdat ze rekening hielden met mij en het vroegen, en ik wist dat ze het daar goed zou hebben. In dit geval zou ik voorstellen: bespreek of ze de kat willen hebben. Bij mij kwam er een andere poes die het fijn bij me vond. Uiteindelijk kiest de kat.
Christina de Jong (61), Amsterdam


Mag ik meer verwachten van mijn kleinkinderen?

Ik kan het me veroorloven om mijn studerende kleinkinderen maandelijks financieel tegemoet te komen; daar prijs ik me gelukkig om. Elke maandag vinden ze alledrie 100 euro op hun rekening van hun opa. Echter, al voor de tweede keer stuit ik op een teleurstelling. Ik was jarig (83) en maar eentje heeft aan een felicitatie gedacht. Ben ik alleen maar goed om te doneren? Of mag ik één keer per jaar op reactie rekenen? Ik verneem toch al niets van ze tijdens de rest van het jaar. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 21 december 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden