Hoe voorkom ik dat mijn dochter het contact verbreekt?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Toen mijn dochter jong was, ben ik gescheiden van haar moeder. Mijn dochter is nu 17 en heeft altijd bij mij gewoond. Er is nooit erg veel (maar wel redelijk goed) contact tussen mijn dochter en ex geweest. Mijn dochter ontwikkelde als puber echter een afkeer van haar moeder en begon de bezoeken steeds onplezieriger te vinden. Onlangs zijn haar grootouders van moeders kant overleden. Mijn dochter wil nu het contact met haar moeder verbreken, omdat ze daar 'alleen maar heen ging om opa en oma een plezier te doen'. Ik ben ertegen, want het zal mijn ex veel verdriet doen. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Hou de deur open

Vrouwen van 17 hebben doorgaans een sterke wil en een duidelijke mening. Het enige wat u kunt doen, is door uw gedrag duidelijk te maken hoe u erover denkt. U kunt de relatie niet afdwingen. Wel kunt u de deur openhouden. Daarnaast is een gesprek met uw ex ook belangrijk, zodat zij begrijpt wat er speelt. Zo kan zij ook de relatie positief beïnvloeden (als zij dat ook wil).

Jan van der Spoel (51), Oisterwijk

Eén keer per maand

U moet uw dochter vertellen dat het goed is om de relatie met haar moeder te onderhouden. Dat hoeft geen diepgaande relatie te zijn. Het kan ook betekenen dat zij een keer per maand samen naar de bioscoop gaan. Zo blijft er contact. Ook als het soms misschien vooral energie kost.

Klaartje Klaver (31), Amsterdam

Uw verantwoordelijkheid

Ik ben vanaf mijn 12de bij mijn vader gaan wonen en heb ook jarenlang het contact met mijn moeder verbroken. Mijn vader vond dat prima. Nu neem ik hem dat ontzettend kwalijk; die jaren kan ik nooit meer terugkrijgen en ik ben nu pas in staat me te realiseren dat mijn moeder nooit kwade bedoelingen had. Veel pubermeisjes kunnen niet goed opschieten met hun moeder en de meesten groeien daar overheen. Blijf dus het contact faciliteren en aanmoedigen. Zelfs slecht contact is beter dan niks. Je hebt maar één moeder en die is van on heb je dit nog niet door, dus het is uw verantwoordelijkheid als ouder om de relatie tussen moeder en dochter te stimuleren. Uw dochter zal u later dankbaar zijn.

Libby van Dalen (24), Rotterdam

Niet mee bemoeien

U bent niet verantwoordelijk voor de relatie tussen uw dochter en uw ex. Uw dochter en haar moeder hebben in de afgelopen jaren contact genoeg gehad om een en ander in de relatie te bestendigen. Het lijkt erop dat dit niet is gelukt. Het is dus aan uw dochter om een keuze te maken en aan uw ex-vrouw daarmee om te gaan.

Carla Beeres (59), Haarlem

Sta erachter

De enige manier waarop je kunt zorgen dat je dochter contact houdt met haar moeder, is dat je je dochter steunt, al klinkt dat paradoxaal. Jij zou liever willen dat ze een ander besluit neemt, maar het is haar besluit en daarom sta jij achter haar. Het is ook de enige manier waarop je goed contact houdt met je dochter.

Wim Donders (73), Tilburg

Over twee weken: Krabbende gastvrouw thuis vragen?

Onze gezellige en hartelijke buren nodigen ons geregeld uit voor een borrel. Het probleem is dat deze buurvrouw constant aan haar blote armen, rug, hoofd en voeten zit te krabben. Met haar nagels! Ze maakt dan toastjes klaar... We griezelen hiervan, maar durven bijna niet te weigeren en storten ons dan maar op de voorverpakte nootjes. Hoe kunnen we dit oplossen? We vragen ze het liefst bij ons thuis, maar dat kan niet elke keer.

Wat moeten we doen?

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 19 september 2016 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden