Hoe vind ik een goede financieel adviseur?

Beeld anp

Wij staan als echtpaar op een knooppunt in ons leven. We willen eerder met pensioen, reizen gaan maken en ook de kinderen financieel helpen. Waar vinden wij een goede adviseur die je niet het vel over de oren trekt?

Dat is een vraag in de categorie 'waar vind ik een goede en goedkope loodgieter'? De goede heeft zijn tarieven verhoogd, terwijl degene met minder klandizie heel betaalbaar lijkt. Zeg het maar: wie wil u hebben?

Een adviseur kan een financieel plan opstellen, maar rekent daarvoor vaak 150 tot 200 euro per uur. Er zijn ook adviseurs die een vast bedrag rekenen, van 1.000 tot 3.000 euro. Dat is een hoop geld, zodat het de moeite waard is om eerst even naar alternatieven te kijken.

Veel pensioenfondsen bieden de service van een persoonlijk gesprek ruim voor de pensioendatum. Deze consulent laat zien wat uw inkomen wordt, ook bij eerder stoppen met werken. Hij bespreekt alternatieven zoals deeltijdpensioen en een variabel pensioen met een hogere uitkering gedurende de eerste vijf of tien jaar en een lager pensioen daarna.

Als er geen gratis consult is, dan biedt de site van het pensioenfonds vaak rekenmodules om berekeningen te maken. Wie vragen heeft, kan chatten met een deskundige. U krijgt al vrij snel een indruk hoeveel een keuze aan inkomen netto per maand oplevert. En of uw plannen haalbaar zijn of op drijfzand gebaseerd?

Wordt het financieel te krap en heeft u een eigen woning met veel overwaarde, dan kunt u besluiten om kleiner te gaan wonen. Dat is een ingrijpend besluit. U heeft meer aan een goed gesprek met uw partner dan aan een uitgewerkt financieel plan.

Op de site van uw bank heeft u vaak een persoonlijk hypotheekdossier. Log eens in en kijk naar de mogelijkheden of de risico's die aan uw hypotheek kleven. U kunt voor sommige zaken nog gratis overleggen met de bank.

Wie een woekerpolis heeft, kan gebruikmaken van gratis advies van het Verbond van Verzekeraars: lokethersteladviesbeleggingsverzekeringen.nl. Het is een lange naam, omdat verzekeraars altijd het woord 'woekerpolis' proberen te vermijden. U wordt hier wel geholpen.

Praat ook eens met de kinderen. Hebben zij nu financiële steun nodig, of kan het nog even wachten? Misschien zien zij liever dat u wat geld bewaart voor huishoudelijke hulp en verzorging, indien uw gezondheid later achteruit gaat. Anders moeten zij komen om schoon te maken.


Het klinkt ingewikkeld om het zelf uit te zoeken, maar u moet ook al informatie verzamelen als u naar een financieel adviseur gaat. U leert bovendien veel over uw persoonlijke situatie en dan kunt u een adviseur een gerichte vraag stellen. Een adviseur is te vinden via ffp.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden