op de kaart

Hoe verloopt de strijd in Oekraïne? Een actueel overzicht met kaarten en grafieken

Oekraïne heeft zwaar te lijden onder de Russische inval. Elke dag wordt Oekraïne bestookt met raketten en vinden er in veel delen van het land gevechten plaats. Hieronder vindt u kaarten en grafieken over de situatie in het oorlogsgebied, het aantal officieel geregistreerde burgerdoden en de vluchtelingenstroom.

Semina AjrovicXander van UffelenSjors Hofstede en Serena Frijters
Oekraïense brandweer blust een brand na een Russische aanval op Zaporizja op 6 oktober. Beeld AFP
Oekraïense brandweer blust een brand na een Russische aanval op Zaporizja op 6 oktober.Beeld AFP

Onderstaande kaart biedt een overzicht van de strijd in Oekraïne.

null Beeld

Deze kaart is voor het laatst bijgewerkt op 30 maart

Hoeveel oorlogsgeweld wordt er geregistreerd?

Data-organisatie ACLED (Armed Conflict and Location Event Data) publiceert eens per week op woensdag cijfers over beschietingen, gevechten en geweld. Op de kaart is te zien waar er sprake is van oorlogsgeweld.

De strijd concentreert zich momenteel rond de Donbas en het zuiden van Oekraïne. In onderstaande grafieken is de intensiteit van de oorlog in deze regio's te zien.

Hoeveel burgerslachtoffers zijn er gevallen?

Informatie over het aantal dodelijke slachtoffers is lastig vast te stellen, aangezien sterfgevallen in oorlogsgebied lastig te verifiëren zijn. De VN rapporteert alleen het aantal burgerslachtoffers dat officieel is vastgesteld. Deze cijfers zijn daardoor een onderschatting van het daadwerkelijk aantal, maar geven wel een indicatie of er sprake is van toename of afname van het aantal oorlogsslachtoffers.

Hoeveel personen zijn het oorlogsgeweld in Oekraïne ontvlucht?

In onderstaande kaart zijn de vluchtelingenstromen uit Oekraïne te zien, zoals gerapporteerd door VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het grootste deel van de vluchtelingen passeerde de Pools-Oekraïense grens. Het is niet bekend hoeveel personen zijn doorgereisd naar andere landen.

Nog elke dag ontvluchten tienduizenden Oekraïners het land.

De onderstaande grafiek laat zien hoeveel extra opvangplekken de gemeenten hebben gevonden voor Oekraïense vluchtelingen, en hoeveel daarvan bezet zijn.

Verantwoording

De VN kan sinds de Russische inval niet meer zelf de burgerslachtoffers verifiëren, wat de organisatie sinds 2014 wel deed. De VN baseert zijn informatie momenteel op lokale contactpersonen. De officiële aantallen zijn door de gevolgde procedure een grote onderschatting, stelt de VN.

De data-organisatie voor gewapend geweld ACLED (Armed Conflict and Location Event Data) rapporteert één keer per week cijfers over onder andere gevechtslocaties en type aanvallen. ACLED maakt gebruik van lokale nieuwsbronnen, ooggetuigen, controleert foto’s en wint informatie in van lokale partijen. Als ACLED slechts één bron heeft die niet valt te controleren, worden de gegevens niet geregistreerd. Het is daarom aannemelijk dat de aantallen in werkelijkheid hoger zijn. Iedere woensdagochtend worden de gegevens bijgewerkt tot en met de voorgaande vrijdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden