Hoe verdelen we de taken thuis eerlijk

Ons gezin bestaat uit man, vrouw en twee kinderen van 8 en 9 jaar. Zelf (man) werk ik fulltime, mijn vrouw werkt een ochtend per week....

onder redactie van Machteld van Gelder

Gewoon

Gewoon onder de koude douche zetten.

Dick Swart, 48, man, Amsterdam

Keuze

Ik deel deze ervaring en maakte dezelfde fouten. Uw vrouw heeft een psychisch probleem waaraan zij niet wil werken. U bent medeverantwoordelijk voor het in stand houden daarvan. Met de beste bedoelingen lost u alles voor haar op naast uw fulltime baan om het gezin maar draaiende te houden. Dit is water naar de zee dragen. Stel haar voor een keus: individuele therapie (ook voor u een optie) of scheiden. Kies voor uzelf, anders gaat ook u er aan onderdoor, wat de kinderen niet ten goede komt. Dat verschaft duidelijkheid naar alle partijen.

Naam en adres bij de redactie bekend

Vaderdag

Geef uzelf de volgende vaderdagcadeaus: een werkster voor de bende in huis, een 65-plusser voor de administratie en twee kinderen om de auto schoon te maken. Ten slotte een luie stoel voor in de tuin en de Playboy. Succes.

Turf Groen, Lage Vuursche

Hormonen

Wij hadden met hetzelfde probleem te kampen. Ik wijt het aan de hormonen. Ook ik kreeg het huishouden niet voor elkaar. Slechts eenmaal per maand een of twee dagen voor het begin van de menstruatie (en tijdens de zwangerschap) bestierde ik het huishouden vlekkeloos en als een wervelwind. Onze oplossing: twee keer per week hulp van een werkster of de thuiszorg, het creëren van opbergplaatsen en die ook gebruiken. Nu elk ding zijn eigen plekje heeft, kan ik de chaos beperken.

Marijke Visscher, Rockanje

Stop

Hulpzoeken doen de meeste mensen pas als ze een probleem ervaren. Daar is dus alleen wat aan te doen als u stopt met alles op te lossen.

Els ten Berge (46), Utrecht

Vriendin

Mijn man vraagt wel eens aan mij: ‘Wanneer komt jouw vriendin deze week?’ Hij bedoelt dan wanneer de hulp komt. Hij krijgt steevast mijn antwoord: ‘Het is jouw vriendin, zij komt dat deel van de huishouding doen dat jij laat liggen. Ik doe al meer dan mijn deel.’

Edith Posthumus (53), Raalte

Slikken

Ik had ook zo’n huwelijk met een scheve taakverdeling. Een echtscheiding is in uw situatie kennelijk overwogen, maar niet aan de orde. Ik zou in uw geval – al druist het tegen uw karakter in – de boel de boel laten. Net zolang tot het ook bij uw vrouw ergernis opwekt. Op dat punt moet u een gesprek beginnen over een eerlijkere en evenwichtiger verdeling.

Gert Jan Kleinpaste, Apeldoorn

Asperger

Het beeld dat u schetst, komt mijn man en mij bekend voor. Ik lijk op uw vrouw. Een paar jaar geleden is bij mij de diagnose Asperger gesteld. Daardoor werd de achtergrond van de problemen in een klap duidelijk. Is het mogelijk dat uw vrouw deze vorm van autisme heeft?

Karin Berman (45), Meppel

Inzet

U vindt uzelf verschrikkelijk goed, er is geen ruimte voor uw vrouw. In uw woorden toont u geen respect voor uw vrouw en u verwijt haar dat zij het niet waardeert wat u allemaal doet. Waardeert u haar inzet wel? Zij zorgt dat de kinderen niks tekort komen. Waarom bent u verliefd op haar geworden, wat heeft zij te bieden in het leven? Begin bij uzelf. Eerst respect, dan de rest.

C. van der Werff (42), Nijmegen

Het nieuwe dilemma Hoe kom ik van de medicijnen af?

Ik ben muzikant en ex-model. Op een dag ben ik door drugsmisbruik psychotisch geworden. Ik ben twee keer een half jaar opgenomen in een inrichting, want ik leefde in een fantasiewereld. Nu heeft het Riagg het zo gespeeld dat ik onder een rechterlijke machtiging gesteld ben en ik verplicht medicijnen slik. Daar zou ik graag vanaf willen, want ik word er impotent van, en ik heb een kinderwens. Ook op creatief vlak komt er niks meer uit me. Vroeger maakte ik tien liedjes per dag, nu zit ik me een beetje te vervelen. Het Riagg geeft me geen mogelijkheid om te stoppen met medicatie; ze dreigen met opname in een inrichting. Dit is voor mij een groot dilemma. Ik loop nooit meer achter de meisjes aan, want dat heeft toch geen zin meer.

Edwin (38), Rotterdam

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 130 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl en doe dat vóór maandag 22 juni 2009.

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere Volkskrant-lezers? Mail dan uw probleem (maximaal 130 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw naam, leeftijd, geslacht en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden