Reportage

Hoe Tourbezoekers de hitte overleefden

Snikheet is het zaterdag in Utrecht. De 350 duizend bezoekers snakken naar water. Grote drukte dus bij de vele tappunten waarin de stad heeft voorzien.

null Beeld Julius Schrank
Beeld Julius Schrank

De rij bij het drinkwaterpunt in Park Lepelenburg verlegt zich voortdurend. Niet terwijl je ernaar staat te kijken - dan lijkt het allemaal heel gestructureerd. Maar ben je even een halfuurtje weg geweest om naar wielrenners te kijken, dan staan de dorstige lieden opeens niet meer aan de ene kant van de kraan te wachten, maar aan de andere kant.

Het ritueel bij deze kraan, en bij veel andere kranen in Utrecht, blijft wel steeds hetzelfde op deze snikhete zaterdagmiddag. Hier vullen mensen met kleurige petjes, opengeritste wielershirts of gele zonnebrillen hun flesjes, bidons en waterzakken. Alle 350 duizend bezoekers van de stad snakken vandaag naar water.

Jan van Ballegooijen uit Eindhoven houdt een flesje onder de kraan. Daarna maakt hij ook een zwart doekje nat. 'Dat leg ik straks in mijn nek', zegt hij. 'Ik heb ook nog twee liter water bij me, en zonnebrand.' Straks gaat hij langs het parcours staan, al houdt hij rekening met de hitte. 'Ik blijf daar niet een paar uur aan één stuk staan.'

null Beeld Julius Schrank
Beeld Julius Schrank

Camelbak

Mark Schuijt, wit hoedje en lichtblauwe polo, vult een transparante blauwe zak, waar drie liter water in kan. Er zit een slangetje aan, waardoor hij het water kan opzuigen. 'Dat is mijn Camelbak', zegt hij. 'Die gebruiken mountainbikers vaak.' Zelf is hij zojuist van Amsterdam naar Utrecht komen fietsen. De eerste waterzak van de dag heeft hij al leeg. 'En we fietsen vanmiddag ook weer terug.'

Utrecht lijkt goed voorbereid op de hitte tijdens de start van de Tour de France. In allerijl werden 15 tijdelijke drinkwaterpunten aangelegd, boven op de 25 publieke kranen die al gepland waren. Ook bestelde de gemeente vanwege de hitte 35 duizend flesjes water, voor de eigen medewerkers en vrijwilligers en om uit te delen bij de parkeertransferia aan de rand van de stad.

Waterbedrijf Vitens nam eveneens maatregelen. Medewerkers berekenden dat de vraag naar water tijdens het Tourweekend zou verdubbelen, van 15 miljoen liter per dag naar 30 miljoen liter. Dat bleek na afloopt enigszins overdreven - uiteindelijk werd zaterdag 'slechts' 9 miljoen liter extra rondgepompt, meldde een woordvoerder zondag - maar niettemin was dat 'een absoluut record' voor Utrecht.

null Beeld Julius Schrank
Beeld Julius Schrank

Meer water

Om al dat water zonder problemen door het waternetwerk te kunnen sturen, voerde het waterbedrijf vanaf vrijdag stapsgewijs de druk op, want bij een plotselinge toename zouden de leidingen kunnen springen. Ook hield het waterbedrijf meer water in de reservoirs.

De drukte bij het drinkwaterpunt in Park Lepelenburg neemt toe naarmate de dag vordert. Rond twaalf uur - nog voor de start van de wedstrijd - stonden er hooguit tien man te wachten. Een paar uur later is de rij beduidend langer, tot maximaal een man of vijftig, van wie sommige twee, drie of vier flesjes bij zich hebben. Ook bij de toilet-unit tien meter verderop, waar een van de tijdelijke drinkwaterpunten is aangelegd, staat nu een lange rij.

null Beeld Julius Schrank
Beeld Julius Schrank

Schaduw

Hanne Meihuizen heeft dat gezien. Ze woont aan het park en heeft met haar dochter Nicola (9) de halve middag perenijsjes zitten verkopen. 'We hebben daarnet ook een paar zwangere vrouwen bij ons thuis van water voorzien', zegt ze. 'Die stonden in de zon bij de kraan te wachten.'

Nu de ijsjes op zijn, krabbelt Meihuizen in haar voortuin een tekst op een krijtbord: 'Extra watertappunt, 20 meter'. Het bord zet ze naast de kraan van het drinkwaterpunt. Al gauw komen de eerste mensen naar hun huis geslenterd, na een minuut of vijf staat ook hier een rij. Nicola steekt haar tuinslang in elk flesje en drukt op de knop. Soms krijgt ze er een paar muntjes voor.

De rij bij de twee officiële drinkwaterpunten in Park Lepelenburg wordt er ondertussen niet korter op. Wel staat die opnieuw ergens anders - onder de boompjes ditmaal, die naast de kraan op een grasveldje staan. Want niet alleen water helpt tegen de hitte, maar schaduw ook.

null Beeld Julius Schrank
Beeld Julius Schrank
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden