Hoe stoppen we met ruziemaken?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

Beeld .

Mijn ouders en broer (19) hebben bijna elke dag knallende ruzie. We kunnen niet normaal aan tafel zitten zonder een discussie die uitmondt in een ruzie. Het gaat over de kleinste en grootste dingen, uit huis gaan, opleiding waar hij mee gestopt is, uitgaan, et cetera. Het gaat er elke keer om wie het fout doet. Ik weet dat mijn ouders, mijn broer en zusje (17) er onder lijden.

Zelf ben ik er ook klaar mee, maar hoe komt hier ooit een vredig eind aan?

Wat te doen?

Naam bij redactie bekend.

Onbegonnen werk

Jouw broer vecht zich naar zijn vrijheid en jouw ouders trekken alles uit de kast om hem in het gareel te houden. Onbegonnen werk, zolang hij thuis blijft wonen. De uitdaging voor jouw ouders en broer is nu om ervoor te zorgen dat de volgende stap naar zelfstandigheid niet met knallende ruzie gaat. Dat kan als jouw ouders bereid zijn hem zijn eigen weg te laten gaan. Loslaten dus. Voor jouw broer betekent dit dat hij moet kiezen: bed, bad en brood bij zijn ouders, lekker makkelijk en goedkoop maar ook veel gedoe. Of op kamers gaan en studie weer oppakken of gaan werken. Pas dan kan de vrede terugkeren in jullie huis.

Ans Peters (60), Westervoort

Zwijgend

Dat is geen ruzie, maar communicatie. Erger is zwijgend, al dan niet broeierig aan tafel zitten omdat niemand elkaar nog wat te zeggen heeft.

Leo Jacobs (80), Amsterdam

Rustig weglopen

Helaas kun je je ouders en broer niet veranderen. Wel kun je duidelijk maken dat jij genoeg hebt van de verpeste sfeer in huis. Leg tijdens zo'n ruzie rustig uit dat voor jou de grens bereikt is. Vertel dat jij, als zij zo nodig willen ruziën aan tafel, liever alleen eet en je daarom voortaan terugtrekt in je eigen kamer als ze zo doorgaan. Sta vervolgens met je bord eten op van tafel en loop rustig naar je kamer. Hopelijk schudt dit met name je ouders wakker.

Eva van der Meer (39), Utrecht

Broer het huis uit

Uw ouders hebben een fout gemaakt die ze zo snel mogelijk moeten herstellen. Ze zijn vergeten te vertellen tot wanneer de ouderlijke opvoeding duurt: tot 18 jaar. Kinderen die op hun 19de nog thuis wonen; het komt steeds vaker voor, maar niemand knapt er van op. Uw broer wordt de mogelijkheid ontnomen volwassen te worden. Uw ouders zijn geen baas meer in eigen huis. Andere gezinsleden lijden er onder. Uw broer moet op

kamers, deze week nog!

Pieter Barnhoorn (39), Leiden

Uit huis gaan

Toen ik 21 was, had ik ook vaak mot met mijn ouders. Een soort van 'extra puberteit' waarin alles wat je ouders zeggen onzin is en je je eigen leven wilt bepalen. Waarop mijn ouders zeiden: 'Het is tijd om uit huis te gaan.' En dat was waar. Ik ben op kamers gegaan en de rust was weergekeerd. Dus wellicht moet jouw broer werk zoeken en lekker op zichzelf gaan wonen zodat hij naar zijn eigen regels kan gaan luisteren.

Mirthe Hilderink (25), Arnhem

OVER TWEE WEKEN:

Wat te doen met ons té waakse, lieve hondje?

Wij hebben een lief hondje van nu bijna 7 jaar oud. Voor ons is hij superlief, alleen is hij erg waakzaam. Als de bel gaat blaft hij erg schel en bedreigend en hij houdt het bezoek erg in de gaten. Gedragstherapie voor hem heeft niet geholpen. Hij heeft nog nooit iemand gebeten maar vrienden en familie vinden het desondanks niet fijn om bij ons te komen. Ook kunnen we de hond moeilijk naar vrienden en familie meenemen. Er wordt vaak tegen ons gezegd dat we hem beter weg kunnen doen. Wij houden van het beest, maar ook van onze familie. Wat moeten we doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 15 februari 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden