Hoe stoppen we met ruzie maken over de opvoeding?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Beeld .

Mijn man en ik zijn heel verschillend opgevoed. Hij in een onredelijk, afstandelijk en streng gezin, ik in een warm en vrolijk gezin. Nu we kinderen hebben, blijken we te willen opvoeden zoals we gewend zijn. Allebei vinden we dat we het prima doen. Mijn man vindt mij echter veel te soft, ik hem streng en onredelijk. We verschillen hierin zo sterk van mening dat het onze relatie verpest. De aanpak van mijn man druist in tegen al mijn waarden als ouder. Compromissen sluiten en afspraken maken, leidt tot niets. We komen er niet uit en hebben constant ruzie.

Wandelen

Bij ons leidden onze verschillen menigmaal tot conflicten in de opvoeding van onze zonen (nu 19 en 21). Tijdens de basisschooltijd was ik het onbezorgde type en mijn man was voor duidelijke regels. Tijdens de middelbareschooltijd waren de rollen omgekeerd. Omdat de sfeer er niet beter op werd, zijn we gaan wandelen. Dat gaf ruimte om het er eens goed over te hebben. Lang slepende onderwerpen als computergebruik en middelbareschoolcijfers bespraken we. Vaak waren we het toch met elkaar eens of kwam er een compromis. Grootste winst: streng en zacht zijn we nu allebei.

Juliette Kollaard (51), Amstelveen

Therapeut

Blijven ruzie maken gaat ten koste van de opvoeding en met een ontwricht huwelijk zijn uw kinderen ook niet gediend. Ik raad u aan snel een goede relatietherapeut te zoeken. Daarmee kunt u uw huwelijk en de toekomst van uw kinderen een positieve wending geven.

Jaap van Vliet (66), Arnhem

Niet waar de kinderen bij zijn

Probeer niet te veel vast te houden aan de eigen opvoeding en open te staan voor ideeën en normen en waarden van de ander. Keur het idee van de ander nooit af waar de kinderen bij zijn. Kinderen houden van duidelijkheid en zoeken voortdurend hun grenzen. Met streng zijn is niets mis. Met opgroeien tussen ruziënde ouders wel.

Petra Bindels (50), Haarlem

Verdeel de opvoeding

Wij hadden vergelijkbare problemen. De wanhoop nabij besloten we de tijd te verdelen: een week is mijn man 'de baas', in de andere week ben ik dat. Het vergt discipline niet alsnog in te grijpen in de opvoeding van de ander (ik moest in het begin soms ergens anders gaan zitten) en het is handig een gezamenlijk opvoedkundig einddoel vast te stellen.

De kinderen hadden razendsnel door dat ze voor het één bij mama en voor het ander bij papa moesten zijn. Wij hebben na vier jaar geleerd dat er meer manieren zijn om het doel (stabiele en gelukkige kinderen) te bereiken.

Margot van der Linde (46), Kaatsheuvel

Onoverkomelijk

Elkaar afkeuren levert niks op, begrip opbrengen voor elkaar misschien wel. Een ongelukkig huwelijk is erger voor kinderen dan ouders die verschillen in opvoedingsstijl. Onoverkomelijke verschillen tussen jullie? Als jullie zijn vergeten wat je ooit leuk hebt gevonden aan elkaar, dan zou ik daar maar eens naar op zoek gaan.

Jaap Doeven (52), Deventer

OVER TWEE WEKEN:

Moeten we onze zoon financieel blijven helpen?

Onze zoon (46, co-ouder) dreigt uit z'n huis te worden gezet. De woning staat fors onder water en de hypotheek is van zijn salaris niet op te brengen. Zijn partner heeft hem verlaten na een ontdekt dubbelleven (zo'n relatie had hij eerder met haar, tijdens zijn eerste huwelijk). Bij dit alles zijn meerdere jonge (klein)kinderen betrokken. Wij hebben hem bij zijn vorige scheiding financieel geholpen en daarna gewaarschuwd voor voortzetting van zijn levenswandel. We aarzelen hem opnieuw te helpen met een enorm bedrag, ook omdat we meerdere kinderen hebben. Wat zou u doen? Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 8 februari 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden