Hoe stop ik opdringerig bezoek aan de deur?

Ik heb regelmatig last van collectanten en verkopers aan de deur. Hoe beperk ik deze stroom en wat doe ik als ik spijt heb?

Reinout van der Heijden
. Beeld anp
.Beeld anp

Veel verkopers werken met het 'drie keer ja'-principe. Wie al twee keer 'ja' heeft geantwoord, stemt de derde keer ook in. Mag ik u wat vragen? Ja. Geeft u weleens aan goede doelen? Ja. Wilt u iets geven aan onze organisatie? Het antwoord laat zich raden. Een andere truc: geef eerst iets gratis weg, dat stemt mensen positief.

Er bestaat juridische bescherming tegen ongevraagde verkooppraatjes. Sinds 2014 is er de Wet verkoop buiten de verkoopruimte als opvolger van de colportagewet. Net als bij kopen via internet heeft u op grond hiervan een bedenktijd van veertien dagen. Bij straat- of deurverkoop moet u wel meer dan 50 euro hebben uitgegeven om de transactie later ongedaan te kunnen maken. Meer details zijn te vinden via consuwijzer.nl/deurwijzer. De Consumentenbond wil een bel-niet-aan-register, maar de overheid wijst dat voorstel af.

Op internet zijn diverse stickers te vinden die u naast de deur kunt plakken om te voorkomen dat u wordt lastiggevallen. Er zijn ook stickers die wel commerciële verkopers weren, maar goede doelen niet. U kunt ook zelf een papiertje schrijven en met plakband op de deur of de brievenbus bevestigen. Het hoeft geen officiële sticker te zijn.

Goede doelen doen wel hun best om irritatie te beperken. Zij stemmen onderling af waar en wanneer er gecollecteerd wordt. Via de website van de gemeente en het CBF (cbf.nl/collecterooster) kunt u zien welk goed doel in welke week een bepaalde gemeente aandoet. Andere collectes door vrijwilligers - bijvoorbeeld voor de plaatselijke fanfare of speeltuin - worden soms in dit rooster opgenomen, maar niet altijd.

Goede doelen vragen soms een maandelijkse bijdrage. Dat is donateurwerving. Binnenkort - volgens betrokkenen nog voor het einde van 2017 - komen de wervingsacties voor donateurs samen met collectes op een nieuw webportal te staan.

Bij een wervingsactie voor donateurs belt iemand aan met een tablet in de hand. Dit zijn geen vrijwilligers, maar betaalde krachten. Zij typen uw naam in en u gaat akkoord met een maandelijkse donatie van minstens zes of twaalf maanden. U kunt geen rechten ontlenen aan de Wet verkoop buiten de verkoopruimte, omdat giften daar niet onder vallen. Volgens Henk Dokter van de organisatie voor donateurwervers DDDN zijn de goede doelen toch goed aanspreekbaar. Zij gaan soepel om met donateurs die spijt krijgen.

Goede straatverkopers worden getraind om weigerachtige mensen respectvol te bejegenen. Als u te maken krijgen met een heel opdringerige verkoper, is hij op pad gestuurd door een malafide opdrachtgever. U hoeft zich dus niet schuldig te voelen als u van zich afbijt.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden