Hoe sterk staat Mark de J. in zaak-Everink?

Na ruim een half jaar gaat de zaak rond de dood van Koen Everink verder. Hoofdverdachte Mark de J. volhardt in zijn onschuld. Zijn advocaat presenteert vandaag alternatieve scenario's. Kan hij de rechtbank overtuigen?

Een agent bij het huis van Koen Everink voorafgaand aan de reconstructie van de moord op de zakenman Beeld anp
Een agent bij het huis van Koen Everink voorafgaand aan de reconstructie van de moord op de zakenmanBeeld anp

Wie vermoordde de rijke zakenman Koen Everink? Was het Mark de J., de vriend die forse schulden bij hem had? Of waren het 'Marokkanen', zoals De J. in de rechtbank heeft verklaard?

Vandaag wordt, na uitstel van ruim een half jaar, het strafproces voortgezet. Volgens het Openbaar Ministerie is Everink doodgestoken door Mark de J., die bekendheid genoot als coach van tennisprof Robin Haase. Het motief: een financiële schuld van bijna 70 duizend euro.

In de Utrechtse rechtbank zal De J.'s advocaat, Bob Kaarls, vandaag een 3D-presentatie tonen met alternatieve moordscenario's. De 30-jarige verdachte houdt namelijk al bijna twee jaar vol dat hij in de nacht van de moord, 3 op 4 maart 2016, werd gekidnapt door vier Marokkaanse mannen, nadat hij Everinks huis had verlaten na een avondje voetbal kijken. Ze wilden in een reeks eerdere ontmoetingen ook al informatie over Everink en hebben hem vermoord, zegt De J. Hun mogelijke motief: Koen Everink was in 2012 mishandeld door hun held, de Marokkaanse kickbokser Badr Hari, die door Everinks aangifte een celstraf kreeg.

Belastende feiten

De J. had een gokverslaving en leende bij Everink in totaal ongeveer 70 duizend euro. Die schuld zou hij, volgens een getuigenverklaring, de dag na de moord (deels) terugbetalen. Volgens het OM komt dna dat zowel op het mes als op Everinks trui rond een steekgat is aangetroffen, overeen met het dna van Mark de J.

In de auto van De J. is een bloedspoor aangetroffen van Everink. Verder zijn op De J.'s iPad zoektermen aangetroffen als 'Everink', 'vermoord' en 'messteken' en is gezocht naar informatie over wapens en het verhandelen en verpanden van dure IWC-horloges. Hij heeft geprobeerd de zoekgeschiedenis van zijn iPad te wissen. Daarnaast heeft De J. in de maanden voorafgaand aan de moord geprobeerd een wapen te regelen, aldus het OM.

Uit een afgeluisterd telefoongesprek in de gevangenis bleek dat De J. zijn ouders had verteld dat hij over Everinks horloge beschikte en dat het moest worden 'weggemaakt'. De recherche vond het horloge in de woning van De J.'s zus. Ondanks een oproep van het OM aan iedereen die wist waar Everinks verdwenen horloge en telefoon konden zijn, hebben De J.'s ouders niets gezegd, waarna ze als verdachten werden aangemerkt.

Pas nadat de politie de auto van De J. voor onderzoek in beslag had genomen, kwam De J. met het ontvoeringsverhaal, terwijl hij de dag na de moord, als laatste die Everink in leven had gezien, tegenover de politie verklaarde dat hem die avond niets vreemds was opgevallen.

Ontlastende feiten

De verdachte en zijn advocaat Bob Kaarls houden vast aan een rapport van het IFS, een onafhankelijk forensisch laboratorium. Twee deskundigen van dat laboratorium stellen 'sterke aanwijzingen' te hebben dat Everink door meerdere personen om het leven is gebracht. Ze komen tot deze conclusie na dna-onderzoek, analyse van bloedspoorpatronen, verwondingen van Everink en door de houding waarin hij is gevonden: met een gebogen arm achter zijn rug.

Een week voor de moord in Bilthoven heeft een buurman twee 'getinte' jongens gezien die gericht naar Everinks villa keken. Een buurtbewoner heeft op de avond van de moord een verdachte auto gezien die hard de straat uitreed.

De J., die een blanco strafblad had en van onbesproken gedrag was, meldde zich bij de politie in dezelfde kleding als op de dag van de moord. Terwijl zich in Everinks huis een bloederig tafereel had afgespeeld, is op zijn kleding geen bloed aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie heeft de ontvoering uitgebreid gereconstrueerd bij de woning van Everink, met De J. in de hoofdrol. Het resultaat werd getoond tijdens de inhoudelijke behandeling in mei. 'Ik werd vastgehouden en er werd tegen me gezegd dat ik 28 dagen mijn mond moest houden', aldus De J. op het filmpje. 'Anders zouden ze achter mijn moeder, zusje en vriendin aan gaan.' Hij verklaart zeer gedetailleerd over de mannen die op hem kwamen afgerend, hoe bijvoorbeeld de hendel van de rugleuning blokkeerde toen hij zijn auto werd ingewerkt, hoe een bivakmuts over zijn hoofd werd getrokken en er dreigende taal klonk. 'Het was vervolgens ongeveer drie minuten helemaal stil.'

Betrouwbaarheid van het bewijs

Er zijn geen getuigenverklaringen die het ontvoeringsverhaal ondersteunen. Ook voor de beweerde eerdere ontmoetingen met en bedreigingen door de mannen zijn geen getuigen. Het verhaal kan bovendien volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) niet kloppen met de stappenteller in De J.'s iPhone.

Bewijs van 'Marokkanen' op de plaats delict is er niet. De J. zegt dat hij een dreigbriefje heeft gekregen, maar dat dat is zoekgeraakt.

Hij droeg daags na de moord weliswaar dezelfde kleren als de dag ervoor, maar het vest dat hij droeg, had hij in de was gedaan.

En over Everinks dure IWC-horloge zegt De J. dat hij dat in zijn auto had 'gevonden' - het was daar tijdens de ontvoering door Marokkanen beland. Op de vraag van de rechter waarom hij dit niet eerder had verklaard, luidt De J.'s antwoord: 'Dat weet ik niet. Achteraf had ik dingen op een andere manier moeten vertellen. Dat wil ik u wel meegeven.'

De zaak-Everink

4 maart 2016

Koen Everink wordt 's morgens vroeg door zijn 6-jarige dochter dood aangetroffen in de keuken van zijn woning. Hij blijkt te zijn doodgestoken, onder meer met een mes uit zijn eigen keukenblok.

24 maart 2016

De politie houdt Mark de J. aan op Schiphol, als hij samen met toptennisser Robin Haase terugkeert van een tennistoernooi in Miami.

27 juni 2016

Tijdens een pro-formazitting in Utrecht zegt Mark de J. niets met de moord te maken te hebben. 'Mijn leven staat al 96 dagen op zijn kop. Het dossier is erg misleidend en feitelijk onjuist. Onschuldig vastzitten doet mij veel verdriet terwijl de schuldigen nog buiten rondlopen.'

9 mei 2017

Pieter Hoogendam, de advocaat van Mark de J., legt tijdens de tweede dag van de inhoudelijke behandeling zijn verdediging neer. Reden daarvoor is dat de rechter niet meegaat in zijn verzoek om extra dna-onderzoek te laten uitvoeren. De zaak wordt uitgesteld.

undefined

21 september 2017

Mark de J. spant een kort geding aan tegen de staat. Hij wil via de civiele rechter extra dna-sporen loskrijgen van het Openbaar Ministerie voor nader onderzoek. De rechter wijst het verzoek af.

21 november 2017

Tijdens een pro-formazitting staat de rechtbank toe dat De J. een 3D-presentatie toont tijdens de inhoudelijke behandeling. Daaruit zal moeten blijken dat Everink door meerdere personen om het leven is gebracht, zoals onderzoeksbureau IFS beweert.

23 januari 2018

De rechter doet uitspraak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden