Hoe Silvio Berlusconi aan zijn politieke comeback werkt (hij is nu een dierenvriend)

Maandag vierde hij een gewonnen verkiezing, zaterdag stond hij prominent tussen Angela Merkel en Bill Clinton om, vroom biddend, de laatste eer te bewijzen aan Helmut Kohl en maandag verschijnt hij voor de rechter wegens een omkopingsschandaal. Het lijkt de laatste weken alsof de bejaarde Silvio Berlusconi (80) niet alleen zijn kaalheid, maar ook de tijd probeert terug te draaien.

Berlusconi profileert zich nu als dierenvriend. Beeld null
Berlusconi profileert zich nu als dierenvriend.

Alsof het nooit 2013 is geweest en de meervoudig premier niet onder druk van de Europese Unie werd afgezet. Alsof hij nooit voor belastingfraude werd veroordeeld en nooit een levensbedreigende hartoperatie onderging.

'Ik ben terug. En dat zie je!', waren de woorden die hij zelf koos. Mede dankzij 46 televisie-interviews behaalde zijn partij Forza Italia, die in Berlusconi's afwezigheid grotendeels inzakte, vorige week een imponerend succes bij de lokale burgemeestersverkiezingen. Ze won 16 van de 22 grote steden en dat kon volgens Silvio Berlusconi maar aan één man liggen: Silvio Berlusconi.

Dat lukte vooral dankzij een campagne die draaide om het herstellen van de orde. De regeringspartij van Matteo Renzi rijgt de interne ruzies aaneen en de grootste oppositiepartij, de Vijfsterrenbeweging, blinkt vooral uit in bestuurlijke blunders. Tel daarbij op dat de groei van de Italiaanse economie ver achterblijft bij andere eurolanden en ziedaar: een hang naar het verleden, toen alles beter was.

Vooral de aanhoudende stroom vluchtelingen is koren op de molen van Berlusconi's centrumrechtse partij. Tot dit weekend kwamen er dit jaar 80 duizend migranten aan in Italië; een situatie die volgens Berlusconi 'volledig uit de klauwen is gelopen'. Veel Italianen zijn dat met hem eens. 'Als wij in de regering hadden gezeten, zouden er nu nauwelijks bootaankomsten zijn', zei hij dit weekend tegen de krant Corriere della Sera.

Het was immers Berlusconi, zo benadrukte hijzelf, die in 2009 een deal sloot met dictator Kadhafi van Libië om illegale bootmigranten voortaan direct terug te sturen naar Afrika. 'Toen Kadhafi viel, raakte Libië in chaos', zei hij. 'Ondertussen werd ik in Italië door een staatsgreep afgezet. Dat is het moment dat de ramp begon. Sindsdien zijn er al 700 duizend vluchtelingen naar Europa gekomen.'

Vanouds voor de rechter

In datzelfde interview sprak de 80-jarige ook over zijn terugkerende gevecht met justitie. Maandag verschijnt Berlusconi als vanouds voor de rechter, ditmaal wegens het vermeend omkopen van getuigen in de Ruby-zaak. Berlusconi zou tijdens een van zijn beruchte Bunga-Bungafeestjes seks hebben gehad met een minderjarige prostituee: Ruby. Daarvoor werd hij eerste instantie veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf, maar in hoger beroep verrassend vrijgesproken. Volgens de openbaar aanklager omdat hij tussen 2011 en 2015 meer dan 10 miljoen euro betaalde aan in totaal 22 getuigen om hun mond te houden.

Silvio Berlusconi arriveert bij de herdenkingsplechtigheid van Helmut Kohl. Beeld null
Silvio Berlusconi arriveert bij de herdenkingsplechtigheid van Helmut Kohl.

Hoewel Berlusconi ontkent, zal zijn aanhoudende strijd met justitie hoe dan ook een rol spelen tijdens zijn politieke comeback. Vanwege een veroordeling voor belastingfraude in 2013 mag hij tot 2019 geen openbare functie bekleden. Hij vecht dat vonnis weliswaar aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, 'maar zelfs als het Hof niet op tijd is met een uitspraak, zal ik aan het front staan om onze campagne te leiden', zei hij. 'Uiteraard zou dat wel een verschrikkelijk onrecht betekenen voor miljoenen Italianen die niets liever willen dan te stemmen op hun echte leider.'

Dierenvriend

Hoewel zijn uiterlijk anders doet vermoeden, is Berlusconi de laatste jaren wel degelijk veranderd. In plaats van sportliefhebber - hij verkocht zijn voetbalclub AC Milan - is hij nu vooral dierenvriend. Zo verklaarde hij vorig jaar opeens vegetariër te zijn geworden en laat hij zich veelvuldig fotograferen met zijn vele honden, paarden en schapen, waarbij vooral Dudù veel aandacht krijgt: de witte Maltese terriër die hij cadeau kreeg van zijn 31-jarige vriendin.

Klap op de vuurpijl was het oprichten van een heuse dierenpartij. De Movimento Animalista zal komende verkiezingen als onafhankelijke partij deelnemen aan de landelijke verkiezingen. De partij steunt Berlusconi's Forza Italia en vice versa. De campagne begon vlak voor Pasen toen Berlusconi, al poezelend en kroelend met een rits schattige lammetjes, opriep geen schaap meer te eten tijdens Pasen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden