Hoe schrijf je een goede ontslagbrief?

Je bent aangenomen voor een nieuwe baan, gefeliciteerd. Het is nu tijd om een ontslagbrief te schrijven naar je huidige werkgever. Maar wat moet daar precies instaan?

Sanne Riepema
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Je ontslag is pas juridisch geldig wanneer je het schriftelijk doet aan je baas of leidinggevende. Zelfs je ontslag indienen via sms of social media is rechtsgeldig. Of dit een slimme zet is, is het tweede. Kies daarom liever voor de brief of e-mail. Hierin vermeld je in ieder geval de volgende gegevens:

- de datum
- de persoon of afdeling tot wie je je richt
- de vermelding dat je ontslag neemt bij firma X en per welke datum
- je naam
- je handtekening

Hoe en waarom

In principe volstaat een ontslagbrief met de bovenstaande gegevens. Ga je echter weg met spijt in het hart en vind je dit te kort en onpersoonlijk, dan kan je bijvoorbeeld nog vermelden dat je het aangenaam werken vond of dat je zult helpen om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Schrijf je ontslagbrief daarom met de bedoeling dat je wilt vertrekken, maar dat dit op een gepaste manier moet gebeuren. Je collega's en baas heb je immers nog nodig voor referenties.

Koester je daarentegen wrok tegen je baas of het bedrijf, weersta dan de verleiding om zwart op wit je gal te spuien. Een ontslagbrief is evenmin een manier om je baas eens klaar en duidelijk te vertellen wat je van hem persoonlijk denkt. Toegegeven, het kan gebeuren dat je een hekel hebt aan je baas maar dat uiten in je ontslagbrief getuigt van weinig professionaliteit.

Vertellen waarom je wilt vertrekken moet je niet doen. Als je zegt dat je een meer uitdagende job hebt gevonden, dan zeg je daarmee eigenlijk dat je deze job te saai vond. Zeg je dat je het doet voor je gezondheid? Dan geef je indirect de indruk dat je een risicowerknemer bent voor je volgende werkgever.

Controleer je brief op spellingsfouten en bewaar altijd een kopie van de brief en het verzendbewijs. (Tekst Sanne Riepema, foto thinkstock)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden