Hoe regel je een vast contract aan de universiteit?

Functie: postdoctoraal onderzoeker, 3.908 euro bruto (40 uur)

Beeld anp

Dilemma

Eigenlijk heeft Helen weinig te klagen. Haar baan is uitdagend en ze wordt prima betaald. Ze moet er wel wat voor doen: overwerken is de norm aan de universiteit. Als postdoc doet de 34-jarige onderzoek en geeft ze les aan studenten. Het is typisch een baan voor beginnende academici die net hun promotieonderzoek hebben afgerond. Een stap naar een vaste aanstelling. Want dat is het nadeel: een postdoc-aanstelling is bijna altijd tijdelijk. Bijna altijd, want zelf heeft Helen wel een vaste baan gekregen. Pure mazzel, volgens de onderzoekster.

Om haar heen ziet ze niets dan tijdelijke contracten. Vervelend, want het gaat vaak om dertigers die toe zijn aan vastigheid om bijvoorbeeld een huis te kunnen kopen. Helen kent veel getalenteerde academici die voor het bedrijfsleven kiezen omdat ze daar wel een vast contract krijgen. Zo loopt de universiteit talent mis. Vandaar haar vraag, namens haar collega's: hoe regel je een vast contract aan de universiteit?

Advies

Helen raakt een gevoelige snaar. Steeds meer werkgevers kiezen liever voor een goed gevulde poel flexers dan personeel voor altijd aan zich te binden. 'Hoewel werknemers minder vaak een eeuwigdurend dienstverband nastreven, is er wel behoefte aan meer zekerheid op de korte termijn', zegt Hans van der Spek van adviesbureau Berenschot. Het werkt minder prettig als je weet dat je er elk moment weer uit kunt liggen. Van der Spek: 'Bovendien zijn we maatschappelijk onvoldoende ingesteld op flexibele arbeidsvormen.' Wie geen vaste baan heeft, kan fluiten naar een hypotheek.

Bij universiteiten zijn de vele tijdelijke contracten een bekend probleem. 'Vaak zijn medewerkers inhoudelijk zo gedreven dat ze onzekerheid voor lief nemen', zegt Van der Spek. Toch is er verandering op komst, volgens Saskia Marsman van CNV Overheid. 'In de laatste cao zijn afspraken gemaakt om het arbeidsmarktperspectief van onderzoekers met een tijdelijk dienstverband te verbeteren.' Overeengekomen is dat het percentage tijdelijke dienstverbanden wordt teruggebracht naar 22 procent van het totaal aantal fte's.

'Daarnaast is afgesproken als uitgangspunt te hanteren dat iemand bij gebleken geschiktheid voor structureel werk een vast dienstverband krijgt.' Als Helen iets voor haar collega's wil doen, kan ze contact opnemen met de vakbonden aan haar universiteit.

Jacco van den Berg van het gelijknamige adviesbureau tipt de onderzoekster eens te kijken naar de vereniging van universiteiten (VSNU), die over de arbeidsvoorwaarden onderhandelt. 'Wellicht kun je hun een brandbrief schrijven.'

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat?

intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden