Column

'Hoe Ramona - van de Blue Diamonds - een wereldhit werd'

Columnist Meindert Fennema heeft een ontmoeting met Riem de Wolff, de overgebleven broer van de legendarische muziekband Blue Diamonds. 'Ik had hem gevraagd het manuscript van mijn roman Het slachthuis te lezen, omdat de Blue Diamonds daarin een rol spelen.'

Ruud de Wolff en Riem de Wolff.Beeld anp

Ik had een voorlopige afspraak met Riem de Wolff die hij toch weer moest afzeggen omdat hij in de opnamestudio zat. Maar nu was het zover: wij zouden gaan lunchen in het wegrestaurant De Biltsche Hoek waar ik als scholier taartjes op het terras verkocht had. Riem is de overgebleven broer van de legendarische Blue Diamonds. Ruud is in 2000 overleden, Riem heeft zijn zangcarrière alleen voortgezet en treedt nog veel op in Indonesië. Hij is dit jaar zeventig geworden.

Ik had hem gevraagd het manuscript van mijn roman te lezen, omdat de Blue Diamonds daarin een rol spelen. In 'Het slachthuis' is de hoofdpersoon, Jelle, een jongen uit een familie van socialistische geheelonthouders, de hoofdpersoon. Als hij 13 is krijgt hij een zusje, Ramona, dat ongewenst is. Jelle heeft een Indische vriendin, Saskia, met twee gitaarspelende broers, die zich de Blue Diamonds noemen. Saskia heeft te doen met het verwaarloosde baby'tje en vraagt haar broers een liedje voor haar te maken. Dat lied, Ramona, wordt een wereldhit.

Prachtige stem
'Ruud zat op de HBS in Zeist. Ik deed de MULO in Driebergen. Ruud was alleen met atletiek bezig. Hij liep de 100 meter in bijna elf seconden en zou misschien naar de Olympische Spelen in Rome gaan', vertelt Riem.
'Maar ik speelde gitaar en toen Ruud zag dat er altijd meisjes om mij heen zaten wilde hij ook gitaar spelen. 'Je hébt niet eens een gitaar!" zei ik, maar dat was voor Ruud geen beletsel. Hij vroeg een gitaar te leen van de basgitarist, Chris van der Plaats, en knipte daar twee snaren af. 'Laat ik maar eens met vier snaren beginnen', zei hij. Wat Ruud wilde dat kon hij ook. En hij had een prachtige stem.'

Aanvankelijk, van 1958 tot 1960, zongen ze nummers van de Everly Brothers. Die brachten zij vaak eerder op de markt dan Don en Phil zelf. 'Cathy's clown' en 'Till I kissed you' werden Blue Diamond hits. Maar toen de Everly Brothers er achter kwamen dat de Blue Diamonds in Nederland en Duitsland meer succes hadden met hun nummers dan zijzelf, mochten Ruud en Riem hun nummers niet meer zingen. Hun producent bij Phonogram, Jack Bulterman, ging op zoek naar nieuwe nummers. Hij kwam met acht evergreens, waaronder de muziek bij de stomme film Ramona.

'Ouwe wijvenmuziek' oordeelden Ruud en Riem toen zij de Engelse wals hoorden die door Dolores del Rio werd gezongen. Zij wilden rocknummers zingen. Maar Jack Bulterman hield voet bij stuk en vader de Wolff overtuigde zijn zonen dat zij naar Bulterman moesten luisteren. Zij stonden immers onder contract bij Phonogram.

Wereldhit
Door ziekte van Willy Alberti werden de Blue Diamonds in 1960 op stel en sprong gevraagd om in een Tv-programma op te treden. In dat programma zongen zij Ramona voor het eerst. De platenmaatschappij werd overstelpt met aanvragen voor het nummer dat toen nog niet eens uit was. Dat was het begin van een wereldhit. Ramona zou in alle talen vertaald worden. Totale verkoop: 20 miljoen platen.

Ik vertelde hem dat de schrijfster van de roman Ramona, Helen Hunt Jackson, zich het lot van de indianen aantrok, die door de Amerikanen van hun land verdreven werden. Ook de Mexicaanse grootgrondbezitters raakten delen van hun grond kwijt en dat gold zelfs voor de missieposten van de Katholieke Kerk. 'Wisten jullie iets van de oorsprong van het nummer? "Ramona, I hear the mission bells above", dat zijn de mission bells van Santa Barbara.'

'Nee' antwoordde Riem, 'Ik was verbaasd toen ik dat las in je boek. Ik zei het al: het lied werd ons aangereikt door meneer Bulterman.'

'En het grappige is,' zei ik, 'dat Ramona een halfbloed is, net als jullie. Zij had een Indiaanse moeder en een Schotse vader, maar zij wordt opgevoed door een zuster van haar stiefmoeder, señora Moreno.
'Moreno? zei u Moreno?' Riem raakte geëmotioneerd.

Mexico
'Ik moet u iets vertellen. In 1965 maakten wij een tournee door Mexico. In Mexico City werden wij ontvangen door de zangeres Leda Moreno. Zij ontving ons samen met haar moeder. Die moeder vond ons hotel niet goed genoeg en nodigde ons uit om in haar huis te komen logeren. Ruud ging op die uitnodiging in, maar ik wilde de bandleden niet in de steek laten.

Toen we zouden vertrekken zei Ruud dat hij niet mee terug ging. Hij was verliefd geworden op Leda Moreno; ze zouden gaan trouwen.'

'En hoe moet het dan met onze concerten in Duitsland?' had Riem gevraagd. Maar Ruud was doof voor de smeekbeden van zijn broer. Hij bleef in Mexico, trouwde met Leda Moreno en kreeg bij haar een dochter, Dalila. Het huwelijk zou twee jaar standhouden. Toen kwam Ruud terug. (De webpagina van Leda Moreno vermeldt dat haar moeder van Duitse afkomst was en dat Leda het jodelen in Mexico introduceerde).

Riem had zich ziek gemeld voor de concerten in Duitsland, maar er stonden een reeks van concerten op het programma. Hij kon niet ziek blijven.
'Ik heb Chris, onze basgitarist, gevraagd zijn snor af te scheren en de plaats van Ruud in te nemen.'
'En niemand heeft iets gemerkt?"
'Niemand.'

Meindert Fennema is emeritus hoogleraar politieke theorie. Hij schrijft iedere vrijdag een column voor Volkskrant.nl.

Riem de Wolff zal bij de presentatie van 'Het slachthuis', op 27 augustus in De Balie een concert geven. Na afloop van het concert zal hij geïnterviewd worden door August Hans den Boef, die ook Meindert Fennema zal ondervragen over zijn eerste roman. De zaal is uitverkocht. Riem de Wolff is ook te beluisteren op de Pasar Malem in Dordrecht op 26 augustus.


 
Ouwe wijvenmuziek' oordeelden Ruud en Riem toen zij de Engelse wals hoorden die door Dolores del Rio werd gezongen. Zij wilden rocknummers zingen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden