Hoe ontloop ik de vermogensstraf van het verzorgingshuis?

Ik ben 73 en na het overlijden van mijn partner alleenstaand. Mijn zoons waarschuwen mij dat ik mijn huis moet opeten als ik naar een verzorgingshuis ga. Wat kan ik doen?

null Beeld anp
Beeld anp

Als u in het verzorgingshuis belandt, gaat u na enkele maanden een flinke eigen bijdrage betalen. Hoeveel u per maand moet inleveren, hangt af van uw inkomen en uw vermogen.

De eigen bijdrage is gebaseerd op uw besteedbare inkomen, dus het inkomen minus belastingen en andere lasten. Daar telt u 8 procent van uw belastbare vermogen bij op. Het totaal gedeeld door twaalf is uw maandelijkse eigen bijdrage, met een maximum van 2.300 euro.

Iemand die naar een verzorgingshuis gaat, hoeft zijn vermogen niet eerst op te eten zoals bij de bijstand. Doordat het vermogen bij het inkomen wordt opgeteld, wordt telkens maar een deel van het vermogen aangesproken. Elk jaar langer in het verzorgingshuis kost gemiddeld 10 duizend euro aan vermogen. Wie weinig inkomen heeft en veel vermogen, raakt het vermogen sneller kwijt. Het kan oplopen tot 20 duizend euro per jaar. Ook de overwaarde van een eigen woning telt als vermogen, al duurt het enkele jaren voordat het meegerekend wordt.

Deze week is het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd van Rutte III. Hierin staat dat de eigen bijdragen voor ouderzorg worden verlaagd. Met hoeveel precies, is nog niet duidelijk. Wel bekend is dat vanaf 2019 ook het vermogen minder zwaar gaat meetellen. De verhoging daalt van 8 naar 4 procent.

De meeste mensen zitten niet lang in een verzorgingshuis. Ze komen er pas terecht als het niet anders kan. Door het nieuwe beleid vanaf 2019 zal het opeten van vermogen een stuk langzamer gaan.

Er is een oplossing voor het probleem van uw eigen woning. U kunt de kinderen elk jaar een bedrag schenken van maximaal 5.320 euro per jaar en direct weer teruglenen. Dat heet een schenking op papier. Uw kinderen moeten wel vermogensheffing in box 3 betalen over deze schenkingen. Later kunnen zij de schuld opeisen. Als de schuld opeisbaar is bij overlijden, moet deze lening aan allerlei voorwaarden voldoen. Er is een notariële akte nodig en er moet jaarlijks rente betaald worden. Is de schenking opeisbaar bij opname in een verpleeginstelling, dan hoeft dat allemaal niet. Een gewone schuldbekentenis voldoet.

Is het niet oneerlijk de eigen bijdrage zo te verlagen? Misschien wel, maar de extra vermogensbijtelling is ook dubieus. Iedere belastingbetaler draagt via de inkomstenbelasting jaarlijks zo'n 10 procent Wlz-premie (Wlz staat voor Wet langdurige zorg) af. Dat is 3.300 euro per jaar bij een modaal inkomen of hoger. Wie toe is aan een verzorgingshuis, heeft al zijn hele leven Wlz-premie betaald. En de vermogensbijtelling weegt vooral zwaar voor mensen met een laag inkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden