Hoe nu verder, aanvallen of consolideren?

Het podium leek het hoogst haalbare voor Bauke Mollema en Laurens ten Dam. Maar na de coup de folie - aanval van waanzin - in de etappe van vrijdag lijkt Chris Froome nog lang niet verzekerd van de gele trui. Wat is de beste route naar een huldiging op de Champs Elysées?

Strategie 1 Nog meer aanvallen?

Ze moeten aanvallen, nog meer aanvallen, aanvallen tot ze er bij neervallen. Liefst op Alpe d'Huez en dan daar ook het geel pakken. De Nederlandse wielerliefhebber heeft het pad naar succes voor Bauke Mollema en Laurens ten Dam al duidelijk uitgestippeld. Maar ploegleider Nico Verhoeven heeft dan eerder in de week al gezegd: 'Bergop hoef je Chris Froome niet aan te vallen. Daar is hij te goed voor.'


De hiërarchie leek bepaald in de Tour de France. Froome was ongenaakbaar, in de bergen en in de race tegen de klok. De concurrentie moest zich richten op de tweede en derde plek in Parijs. Waarom niet? De meesten hadden daar, met uitzondering van Alberto Contador, nog nooit gestaan. Dat was gelijk de makke van deze Tour.


Wie zou er het risico nemen om Froome uit zijn tent te lokken? Wie hadden er de benen en de ploegleider om de Tour met een aanval op z'n kop te zetten? Vrijdag kwam het antwoord: Alberto Contador met zijn Team Saxo, Mark Cavendish met Omega Pharma-Quickstep , maar ook Bauke Mollema en Laurens ten Dam, relatieve 'klassementsgroentjes' in een Tour de France, en hun Belkin-formatie.


Een coup de folie noemden de Fransen het vrijdagmiddag. Een meesterzet noemden anderen het. 'Froome draagt de gele trui, maar als hij geen ploeg heeft, is het een renner als ieder ander', reageert Nico Verhoeven, die het niet was ontgaan dat Froome vooral op het vlakke hardrijders als Boasson Hagen en Kiryienka ontbeert. Laurens ten Dam over Froome: 'Hij leek redelijk onkwetsbaar. Maar op het vlakke is hij dat niet.'


Zondag, als het peloton naar de top van de Mont Ventoux trekt, zal de Brit graag zijn onaantastbaarheid bergop willen bevestigen. Daarna wachten de renners nog drie Alpenetappes en een tijdrit. Geen reden voor paniek dus. 'Op de Mont Ventoux valt veel meer te winnen en te verliezen dan vandaag in de laatste 30 kilometer', zei Froome koeltjes na de etappe, waarin hij ruim een minuut verloor.


Hij nam zijn hoed af voor de meesterzet van Saxo en Belkin, maar voelde zich niet verontrust over de zaken die komen gingen. Hij zei nog net niet dat de concurrentie zich geen illusies hoeft te maken, de komende week.


Maar aan Hollandse nuchterheid geen gebrek in het Belkin-kamp. Trainer Merijn Zeeman zegt vrijdagmiddag niet voor niets: 'Het goede nieuws voor Froome is dat dit de laatste etappe was om toe te slaan op het vlakke.'


De aanval bergop lijkt vooralsnog een te riskante aangelegenheid voor de Nederlanders. 'In een grote ronde moet je niet alleen maar zeggen: we gaan aanvallen. Misschien kun je dat helemaal niet waarmaken. Je moet afwachten tot het zover is. Aanvallen kan je een podiumplek kosten. De afweging is altijd: levert het je meer op dan het je kan kosten?', legt Verhoeven uit. 'Ik denk niet dat Froome van ons zal shaken.'


De Brit zal vooral de onvoorspelbaarheid van Contador vrezen. Contador is na een jaar afwezigheid getergd, niet geïnteresseerd in troostprijzen en dus in staat tot een staaltje blufpoker. De tweevoudig Tourwinnaar (een derde zege werd hem ontnomen na een positieve dopingtest) is een non-conformist. Alleen als je strijdt voor geel, haal je het podium, is zijn filosofie. Voor wie het podium niet de ambitie is, rest een naamloze plek in de toptien. Dat de Nederlanders gewaarschuwd zijn.


Strategie 2 Consolideren?

De tactiek moet veranderen, omdat het wielrennen is veranderd, en omdat de Tour is veranderd. David Millar, dopingzondaar en renner van Garmin, hield deze week een aanstekelijk pleidooi in de Franse sportkrant L'Équipe. De kat uit de boom kijken, dat paste niet meer in het hedendaagse wielrennen. Hadden zij dat zelf niet aangetoond in de etappe naar Bagnères-de-Bigorre, die werd gewonnen door Daniel Martin?


De hele dag had er een renner van Garmin vooropgereden. 'De ploegleiders gaan misschien begrijpen dat je risico's moet nemen. Dat is de sport. De strijd tegen doping maakt meer spektakel mogelijk. Je moet het spel spelen', aldus Millar.


Vrijdag kreeg de Schot gelijk in de dertiende etappe naar Saint-Amand-Montrond. De 100ste Tour is sowieso al een levendige ronde.


En toch levert bij een rondgang langs een aantal ploegleiders de vraag wat hij zou doen als hij aan het stuur zat van de Belkin-auto altijd hetzelfde antwoord op: consolideren!


Mollema is nummer twee van het algemeen klassement en toch is het in de bergen die komen gaan niet aan hem, of aan Ten Dam, om het initiatief te grijpen. Een coup op het vlakke is heel iets anders dan een aanval bergop.


Ondanks het tijdverlies van Froome, blijft het devies in deze Tour: wie komende week in zijn buurt weet te blijven, haalt in elk geval het podium in Parijs. Het is schaken én rekenen voor de ploegleiders.


Maar er speelt meer mee dan de waan van de dag. Zo heeft Laurens ten Dam bijvoorbeeld een aflopend contract bij Belkin. Volgens de berichten zou Argos-Shimano, dat momenteel geen klassementsrenner heeft, hengelen naar zijn diensten.


Wat het verschil is tijdens de onderhandelingen tussen een topvijf-klassering en een anonieme 23ste plaats? We schatten minimaal een ton. Ten Dam zou wel gek zijn dat op het spel te zetten met een doldrieste aanval, omdat het Nederlandse publiek dat zo leuk vindt.


Ten Dam is geen aanvaller pur sang, Mollema ook niet. Daarvoor missen ze de explosiviteit. Het zijn aanhakers, karakterjongens, die met hangen en wurgen de besten kunnen volgen. Hun grootste kwaliteit is dat ze niet aan zelfoverschatting lijden. Ze laten zich het hoofd niet op hol brengen.


Verhoeven bevestigt: 'Wat Bauke goed deed in de eerste Pyreneeënrit, is dat hij zijn eigen tempo reed en zo mee kon opschuiven. Zo moet hij het op de Ventoux ook doen. Je moet jezelf nooit over de kop jagen en je moet zorgen dat je de belangrijke mannen van het klassement in het vizier houdt.'


Dat is het doel. De geletruidrager aanvallen is een utopie. In de tweede Pyreneeënrit waren ze ook niet bij machte geweest iets te ondernemen tegen de geïsoleerde Froome. 'We waren al blij dat wij niet ergens de dupe van werden', erkent ploegleider Verhoeven. 'Ik moet wel bewaken dat het een drie weken lange ronde is. Als je eenmaal boven je theewater bent, heb je het gehad.'


Een podiumplaats wordt op dit moment nog niet gekoesterd bij de Nederlandse wielerploeg, meent Verhoeven. Maar dat kan snel veranderen. 'Wel als dat een zekerheid is. Alleen dat is het deze Tour waarschijnlijk nooit, zelfs niet op de laatste vrijdag. Je kunt op die dag nog naar achteren, maar misschien zelfs naar voren als er mogelijkheden zijn.'


Strategie 3 Nog meer allianties smeden?

In de Tour gaat het er al de hele week over: allianties die Chris Froome mogelijk aan het wankelen kunnen brengen. Maar aan een Nederlands (Belkin)-Deens (Saxo)-Belgisch (Quickstep) collectief op een warme vrijdagmiddag in Saint-Amand-Montrond had niemand meteen gedacht. En aan een combine op het vlakke, waar de waaiers hun werk deden, al helemaal niet meer, nadat eerdere pogingen waren gestrand.


Met combines hielden ze zich niet bezig, had Verhoeven donderdagochtend nog gezegd. 'We gaan elkaar als ploegleiders echt niet bellen. Je rijdt gewoon je koers. Iedereen weet van zijn collega's wel hoe die erin zitten.'


Uiteindelijk gaat het, combine of niet, altijd maar om een ding: er zelf beter van te worden. 'Je kunt wel met iemand praten, maar als die er uiteindelijk beter van wordt dan jij, is het niet slim om in zo'n alliantie mee te gaan', aldus de ploegleider van Belkin.


Bergop zal het op de Ventoux en in de Alpen lastiger zijn allianties te smeden. Froome is klimmend duidelijk beter in zijn element. En het is juist op het vlakke dat het werk van knechten uiteindelijk het meeste effect sorteert. De vraag is waar Belkin moet gaan buurten.


Het is duidelijk dat Mollema en Ten Dam na vrijdag Valverde niet meer om steun hoeven te vragen. Nou was die relatie al broos nadat Mollema zowel de reputatie van Valverde als Contador in twijfel had getrokken. Mocht Valverde dat niet hebben gelezen, dan weet hij na de dertiende rit genoeg.


Een enkele renner van Belkin had zich vrijdagmiddag al op kop genesteld, samen met de Omega Pharma-Quicksteptrein. Maar nadat Valverde achterop was geraakt door een lekke band, was het alle hens aan dek bij de Nederlandse ploeg. En later ook bij Saxo Bank. Het kostte de Spanjaard aan het einde tien minuten en diens tweede plek in het klassement.


Het is tegen de erecode, hoewel die zich in een wielerpeloton altijd op vele manieren laat uitleggen. 'Ik hoop dat geen ploeg dit met mij doet als ik mechanische problemen krijg', sneerde Froome in de richting van Belkin.


'Valverde is wel de laatste die daarover mag klagen', vond Mollema. En Ten Dam over Valverde: 'Ik vind het naar voor hem, want ik mag hem wel. Al is het maar de vraag of hij andersom wel op ons gewacht zou hebben.'


Valverde zelf zei dat hij niet boos was op Belkin. 'Zij reden al toen ik wegviel, ze zijn alleen een beetje harder gaan rijden. Ik had gewoon pech op een slecht moment.'


Vorig jaar overkwam Valverde hetzelfde toen die in de Ronde van Spanje in de leiderstrui ten val kwam. Er werd door het peloton niet gewacht en Contador liet zijn mannen vrolijk meedraaien op kop. Contador en Valverde zijn dus ook niet de allerbeste vrienden.


Vorige week zondag zaten de Spaanse kopmannen opvallend lang met elkaar te smoezen en werd er druk gespeculeerd over het onderwerp van dat gesprek. Valverde verklapte dat het over de achterop geraakte Richie Porte, de belangrijkste knecht van Froome, ging. 'Het doel was om hem buitenspel te zetten.'


Alleen liet Valverde zijn Movistar-ploeg tot het uiterste gaan en spaarde Contador zijn Saxo-mannen. 'Tot zover de Spaanse alliantie. Contador was er al voorde start van de Tour op Corsica nog duidelijker over. Iedereen moest maar gewoon zijn eigen race rijden. 'In de Giro sprak iedereen twee jaar geleden ook over een Italiaanse coalitietegen mij. En voor zover ik weet, is die er nooit gekomen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden