Hoe nieuws zich verspreidt: Beatrix: 'Even wuiven ...'

Het nieuws: 'Even wuiven ...', zegt prinses Beatrix tijdens de bordesscène tegen de nieuwe koning en zijn vrouw. Wat opvalt: Verschillende media horen haar daarna wat anders zeggen. Zelfs de RVD kan geen uitsluitsel geven. Door Pieter Smit

Even wuiven misschien

1


De microfoon op het balkon van het paleis op de Dam blijft aanstaan nadat prinses Beatrix koning Willem-Alexander aan het volk heeft gepresenteerd. Duidelijk te horen is hoe zij tegen hem en zijn vrouw Máxima 'even wuiven' zegt. Maar de woorden die volgen, zijn niet goed te verstaan. Binnen een minuut staan de varianten'even wuiven met zijn drieën', 'even wuiven jongen' en 'even wuiven misschien' op Twitter. Vooral die laatste blijft hangen. 'Ik heb niets anders gehoord', zegt koningshuiskenner van de Volkskrant Jan Hoedeman, die als een van de eersten twitterde.


Tip van prinses Beatrix

2


De NOS twittert als eerste een linkje van de opname: 'De balkonscène. Met de tip van prinses Beatrix aan de kersverse koning: 'Even wuiven misschien.' Even later volgt nrc.nl met citaten. Volgens de krant zou Beatrix 'een beetje ongepland waarschijnlijk' hebben gezegd: 'Even wuiven misschien.'


Volgens mij #evenwuivenmetzijnallen

3


Politiek journalist van de NOS Vincent Rietbergen vraagt zich af of Beatrix wel goed is geciteerd. 'Even wuiven misschien of even wuiven met z'n allen?', twittert hij. 'Volgens mij #evenwuivenmetznallen.' Op ongeveer hetzelfde moment past de NOS op de site de kop boven het filmpje aan: 'Beatrix: Even wuiven met zijn allen'. Hoofdredacteur Marcel Gelauff hoorde in eerste instantie duidelijk 'misschien'. 'Nu ik het terugluister, is het overduidelijk dat de kop boven het filmpje terecht is veranderd in 'Even wuiven met zijn allen'.' Alleen de url herinnert nog aan de verwarring: http://nos.nl/video/501429-beatrix-even-wuiven-misschien.html. De website evenwuivenmisschien.nl is dan al geclaimd (evenwuivenmetznallen.nl bij het ter perse gaan van deze krant nog niet).


Waarna ze alle drie begonnen te zwaaien

4


De middagkranten zijn het niet met elkaar eens. Het Parool: 'Bij de entree van de nieuwe koning fluisterde zijn moeder nog: 'Even wuiven met zijn allen?', waarna ze alle drie begonnen te zwaaien.' NRC Handelsblad houdt het na veel overleg op de redactie bij 'misschien'. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch twittert vanuit zijn auto: 'Terwijl ik naar België rijd, denk ik #evenwuivenmisschien?'


Willen jullie dat wijzigen?

5


5Aaf Brandt Corstius schrijft in haar column van woensdag 1 mei over de balkonscène. In haar eerste versie schrijft ze over 'even wuiven met zijn allen'. Maar als vrienden haar zeggen dat het niet klopt, bekijkt ze nogmaals de balkonscène en stuurt ze een mail naar de eindredactie van de Volkskrant: 'Het moet EVEN WUIVEN MISSCHIEN zijn. Willen jullie dat wijzigen?' Die versie komt de volgende dag in de krant.


Heeft ze dit ook echt gezegd?

6


Nrc.next zet de 'iconische' uitspraak 'Even wuiven misschien' na veel overleg op de voorpagina. 'Maar de vraag bleef: heeft ze dit ook echt gezegd?', zegt Hans Nijenhuis van nrc.next. In de krant schrijft columnist Bas Heijne over 'even wuiven misschien'. Maar omdat de redactie van nrc.next niet zeker wist of het klopte, voegen ze er tussen haakjes aan toe: 'of, 'Even wuiven met z'n allen', het was niet goed te verstaan.' Deze toevoeging was volgens Nijenhuis te lang om ook op de voorpagina te plaatsen. Bij NRC Handelsblad kiezen ze die middag één lijn. In de column van Heijne staat nu alleen de misschien-variant. Er staat achter dat deze 'even terloopse als besliste' ingreep van Beatrix voor hem 'het mooiste moment' was. De Telegraaf en de Volkskrant kiezen ook voor één versie. 'Op de redactie hebben we het vaak teruggeluisterd, zegt chef verslaggeverij Alex Burghoorn van de Volkskrant. 'We konden het moeilijk eens worden. Maar de meesten hoorden er misschien in, dus kozen we daarvoor.' In het AD komen in verschillende stukken beide citaten terecht.


For history's sake

7


John Hoogerwaard, journalist voor onder andere nrc.next, is een van de velen die de volgende dag terugkomen op het zinnetje. Hij twittert: 'For history's sake. Ze zegt: 'Even wuiven MET Z'N ALLEN'. Luister maar (onderste filmpje, met oordopjes).' De hoofdredacteur van Faqt, de wetenschapsrubriek op MSN en Metro online, reageert een paar uur later: 'Volgens mij is dat filmpje bewerkt. Kijk op YouTube voor het origineel.' De goede verstaander zou in dat filmpje inderdaad 'misschien' kunnen horen. Heeft de NOS het filmpje voor de site misschien bewerkt? 'Volstrekte onzin', volgens Gelauff.


Wij komen er ook niet uit

8


Voor het verlossende woord dan maar naar de bron. Maar helaas. 'Wij komen er ook niet uit', zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. 'Na het zien van de verschillende filmpjes kunnen wij ons de verwarring voorstellen.' En het aan Beatrix zelf vragen, zodat haar woorden correct in de geschiedenisboeken komen? 'Behalve praktische bezwaren, is het ook maar de vraag of zij zich haar exacte woorden weet te herinneren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden