Hoe moet het nu met het 'bord op schoot'-gevoel?

Fox betaalt een miljard voor de uitzendrechten. Hoe gaan ze dit terugverdienen?

Fox betaalt 1 miljard euro voor de uitzendrechten van de Eredivisie Live voor de periode van 2013 tot en met 2025. Hoe gaat het bedrijf dat bedrag terugverdienen?

Of het dat gaat terugverdienen is natuurlijk de vraag, maar er zijn meerdere mogelijkheden om geld te verdienen aan de overeenkomst. Eredivisie Live, dat zometeen voor 51 procent in handen is van Fox International, zal de rechten voor de samenvattingen gaan verkopen aan een partij die daarvoor goed geld op tafel wil leggen. Dat kan de NOS zijn, maar ook RTL of SBS. De volledige liveverslagen van wedstrijden gaan achter een betaalmuur, de tweede bron van inkomsten. Geïnteresseerden zullen maandelijkse abonnementen kopen of ze betalen per wedstrijd die ze bekijken. Een derde bron van inkomsten komt uit reclame rondom de uitzendingen.


Wat moet de consument straks betalen om voetbal te zien?

De samenvattingen van voetbalwedstrijden blijven gratis beschikbaar. Dat is bij wet vastgesteld. Voor het live bekijken van wedstrijden in zijn geheel zal, net als nu bij Eredivisie Live, moeten worden betaald. De prijzen liggen nu, afhankelijk van de aanbieder (Ziggo, UPC, etc.) tussen de 12 en 17 euro per maand. In Duitsland, waar Fox de uitzendrechten heeft voor Bundesliga-wedstrijden, betalen klanten per maand en voor pakketten met meerdere sporten - en soms inclusief films - tussen de 20 en 40 euro.


Kunnen voetballiefhebbers strak op zondag nog om 19 uur naar samenvattingen van voetbalwedstrijden kijken?

De NOS is er veel aan gelegen het 'bord op schoot' te behouden. 'Wij vinden het cruciaal dat de samenvattingen op zondagavond 19 uur blijven. Uiteraard bij voorkeur bij de NOS', aldus Jan de Jong, algemeen directeur NOS. De omroep kreeg gisteren bijval van politici die 'voetbal om 19 uur en met het bord op schoot' blijkbaar als verworven recht beschouwen. Van de SP en de PvdA tot het CDA en de VVD, allemaal lieten ze woensdag weten zich zorgen te maken over de samenvattingen. Een aantal kondigde aan Kamervragen te stellen. PvdA'er Martijn van Dam: 'Voetbal verbindt ons en is van ons allemaal. Dus samenvattingen moet je gewoon op tv kunnen zien.' Wat betreft de gratis beschikbaarheid van de samenvattingen zijn de zorgen wat overdreven, die zijn immers wettelijk vastgelegd. Over het tijdstip waarop en de lengte van de samenvattingen staat niks in de wet. Net zo min als over de omroep die de samenvattingen uitzendt. Dat wordt komend jaar allemaal onderwerp van onderhandeling. In andere landen waar Murdoch met betaal-tv actief is, betekende dat voor de voetbalsamenvattingen dat ze korter zijn geworden en dat ze later op de avond te zien zijn.


Welke partijen zullen het meest last hebben van de overeenkomst?

Naast Studio Sport, zal ook Sport1 zich woensdag achter de oren hebben gekrabd. De betaalzender die in Nederland de rechten heeft voor het uitzenden van onder meer de Premier League (Engeland), de Bundesliga (Duitsland) en de Primera Division (Spanje), krijgt er met Fox een geduchte concurrent bij. Via dochter Sky heeft Fox al de rechten in handen gekregen om in Engeland, Duitsland en Italië de aldaar gespeelde competities uit te zenden. Voor Nederland heeft het bedrijf van mediatycoon Rupert Murdoch die rechten nog niet, maar het bedrijf heeft er waarschijnlijk veel voor over al die competities in één abonnement te kunnen aanbieden. Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake zou het niet vreemd vinden als Murdoch Sport1 ook overneemt. 'De eigenaar van Sport1 is al tijden op zoek naar een koper. Voor Murdoch zou het een interessante koop zijn.'


Heeft Murdoch nog meer plannen in Nederland?

Zelf heeft hij daarover nog niks bekendgemaakt, maar vriend en vijand weten dat de geboren Australiër een veelvraat is. Of zoals NOS-directeur Jan de Jong het gisteren verwoordde: 'De ervaring leert dat als hij ergens binnenkomt het in de regel niet ophoudt met kopen of participeren. Dan wil hij meer.' Hij is al actief op de Nederlandse markt met National Geographic, Fox Life en 24Kitchen, en daar komt nu dus Eredivisie Live bij. Naar verwachting zal hij die zender willen uitbouwen tot een bredere sportzender, waarop tegen betaling ook sporten als hockey, wielrennen en schaatsen live kunnen worden bekeken. Dat is niet alleen positief voor de betreffende sporten, ook uit strategisch oogpunt lijkt het een slimme zet. Als onderdeel van de overeenkomst beloven de voetbalclubs de uitzendrechten voor hun wedstrijden de komende twaalf jaar aan Fox te verkopen. Als ze er daarna voor kiezen naar een andere partij over te stappen, is het in het belang van Murdoch dat het bedrijf waarvan hij 51 procent van bezit meer vlees op de botten heeft. In dat geval blijft nog altijd een brede sportzender over zonder de rechten op het uitzenden van eredivisiewedstrijden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden