PROFIEL

Hoe moet Brazilië verder onder Michel Temer?

Na een maandenlange politieke impasse is Michel Temer vandaag ingezworen als president van Brazilië. De 75-jarige jurist staat te popelen om op zoek te gaan naar politieke erkenning en investeerders. Direct na de ceremonie stapt hij op het vliegtuig naar China, waar hij dit weekend zal deelnemen aan de G20 bijeenkomst.

Marjolein van de Water
Michel Temer op 25 augustus. Beeld afp
Michel Temer op 25 augustus.Beeld afp

Eerder vandaag stemden 61 van de 81 senatoren voor het aftreden van de 68-jarige Dilma Rousseff, die sinds 2010 president was van Brazilië. De senatoren vinden dat Rousseff ernstige nalatigheid valt te verwijten, omdat ze heeft gesjoemeld met de overheidsfinanciën om sociale programma's te betalen. Direct na de stemming in de Senaat is Temer ingezworen. Sinds Rousseff in mei door het Congres werd geschorst voor de duur van de afzettingsprocedure, deed Temer al dienst als interim-president.

Alles in de verkoop

Aan Temer nu de lastige taak het vertrouwen van de bevolking te winnen, en de noodlijdende economie er bovenop te helpen. Hij belooft het roer radicaal om te gooien. In tegenstelling tot Rousseff's Arbeiderspartij PT, die de afgelopen 14 jaar een protectionistisch economisch beleid voerde, maakt de nieuwe president ruim baan voor privatiseringen. Gevangenissen, ziekenhuizen, scholen, alles gaat in de verkoop. Met deze maatregel hoopt Temer de inflatie, werkloosheid en krimpende economie een halt toe te roepen.

Ook de sociale programma's van de PT gaan op de schop. Bolsa Familia, een uitkering voor ouders die hun kinderen naar school sturen, moet volgens Temer efficiënter. Zo'n 14 miljoen families ontvangen momenteel de uitkering, daar gaat binnenkort de luizenkam doorheen. Temer belooft programma's te ontwikkelen die de uitkeringsgerechtigden helpen toe te treden tot de arbeidsmarkt, om zo hun afhankelijkheid van de regering af te bouwen.

De nieuwe president is ook voornemens werk te maken van de hervorming van het pensioenstelsel, een van de meest prangende kwesties in het Zuid-Amerikaanse land. Braziliaanse mannen mogen nu na vijfendertig jaar gewerkt te hebben met pensioen, voor vrouwen is dertig jaar werken voldoende. Temer wil een minimumleeftijd instellen van 65 jaar voor mannen, en 63 jaar voor vrouwen, om op die manier de onbetaalbare en snel stijgende pensioenkosten in te dammen.

Senaat stemt voor afzetting Braziliaanse president Rousseff

De Braziliaanse Senaat heeft ingestemd met de afzetting van president Dilma Rousseff. Ze kreeg 61 stemmen tegen zich, tegen 20 stemmen voor. Door het senaatsbesluit neemt interim-president Michel Temer de macht in het Zuid-Amerikaanse land definitief over. Rousseff heeft aangekondigd tegen de beslissing in beroep te gaan.

Rest van de wereld

Maar eerst richt Temer zijn pijlen op het buitenland. Morgen arriveert hij in China waar naast de G20 vergadering bilaterale ontmoetingen staan gepland met staatshoofden van Spanje, Italië, Saudie-Arabië en Japan. In september gaat hij naar New York om de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe te spreken. In oktober bezoekt hij India, Colombia en Argentinië.

Temer hoopt de wereld te laten zien dat de rust in Brazilië is weergekeerd, en dat het land investeerders met open armen ontvangt. De kersverse president wil de arbeidsrechten inperken om investeerders tegemoet te komen, en belooft iets te doen aan de moordende bureaucratie die voor veel bedrijven een struikelblok vormt. De markten lijken vertrouwen te hebben in de jurist, en hebben de afgelopen week positief gereageerd op de op handen zijnde afzetting van Rousseff.

In Brazilië

In eigen land is het vertrouwen in de nieuwe president echter nihil. Uit een opiniepeiling vorige maand bleek dat slechts 13 procent van de bevolking tevreden is over Temer. Direct na zijn aantreden als interim-president benoemde hij een kabinet dat volledig bestaat uit blanke, conservatieve mannen. Zijn besluit om verschillende ministeries af te schaffen, waaronder die van Mensenrechten, die van Vrouwen en die van Agrarische Ontwikkeling, stuitte op grote verontwaardiging in progressieve kringen.

Ook bestaat de vrees dat hij zal tornen aan het onderzoek naar een immens corruptieschandaal. Temer's partij PMDB, een middenpartij zonder duidelijke agenda, is net als Rousseff's Arbeiderspartij tot de nek toe betrokken bij het schandaal rondom (semi) staatsoliebedrijf Petrobras. Verschillende partijgenoten zijn aangeklaagd, en ook tegen Temer zijn belastende verklaringen afgelegd. Uitgelekte telefoontaps toonden aan dat een aantal verdachten aanstuurden op de afzetting van Rousseff, in de hoop dat het Openbaar Ministerie onder Temer een andere koers gaat varen.

Temer zal Brazilië leiden tot de verkiezingen eind 2018. Nu al is duidelijk dat er geen tweede termijn komt voor de jurist. In juni werd Temer schuldig bevonden aan illegale campagnefinanciering. Als straf mag hij zich gedurende acht jaar niet verkiesbaar stellen voor politieke functies.

Een pro-Rousseff-demonstrant houdt een bordje omhoog met de tekst 'we hebben geen vertrouwen in Temer'. Beeld afp
Een pro-Rousseff-demonstrant houdt een bordje omhoog met de tekst 'we hebben geen vertrouwen in Temer'.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden