Hoe Mitt Romney de volgende president kan worden

De Republikeinse elite heeft nog twee troeven om een kandidatuur van Donald Trump tegen te houden: het één betekent totale chaos op de conventie in juli, voor het ander moet de partij bijna 200 jaar terug in de tijd. Dit en meer leest u in deze nieuwsbrief.

Een gevecht op een verkiezingsbijeenkomst van Donald Trump Beeld ap

PERSONALIA

Exit Rubio, hallo Garland

Marco Rubio had alles mee: hij is jong, latino en (relatief) gematigd. De Republikeinse Wonderboy werd met Jeb Bush dé kanshebber genoemd om de kandidatuur binnen te slepen. Hij belichaamde de moderne Republikein en zou de partij toekomstbestendig maken. 'Hij had de Jeb Bush moeten worden die men wel leuk vindt', zei talkshowhost Steven Colbert in zijn programma. 'Maar in plaats daarvan werd hij Jeb Bush.' En inderdaad: net als Bush wist Rubio zich geen raad tegenover bullebak Trump. En als Rubio dan eens probeerde mee te schreeuwen, dan werd hij daarop afgerekend. Hij bleek niet geschikt voor de race van 2016. Zelfs in zijn thuisstaat Florida wist hij dinsdag niet te winnen. Het was de druppel. Exit Marco Rubio.

Beeld de Volkskrant

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Hij is geen kandidaat, maar wel een man die zijn stempel gaat drukken op verkiezingsjaar 2016: Merrick Garland. Na de dood van opperrechter Antonin Scalia was het aan president Barack Obama om een rechter naar voren te schuiven die de plek van Scalia overneemt in het hooggerechtshof. Republikeinen zijn fel tegen; zij eisen van de president dat hij deze beslissing overlaat aan zijn opvolger. Obama heeft immers al twee van de negen plekken in het hooggerechtshof mogen vullen tijdens zijn presidentschap. Met de derde benoeming van Garland kan Obama nog eens zijn invloed op de toekomst van het hof drukken: leden van het hooggerechtshof worden benoemd voor het leven. Merrick Garland is een veilige keuze van Obama. Zowel Democraten als Republikeinen kunnen met hem door één deur. Maar of de door Republikeinen gedomineerde senaat de benoeming van Garland ook daadwerkelijk goed gaagt keuren, dat moet nog blijken. Lees hier een profiel van Obama's man van de middenweg (+).

Merrick Garland werd door Obama voorgedragen voor het hooggerechtshof. Beeld ap
Beeld AP

DONALD TRUMP VOTEWISER

Which Trump suits you best?

Donald Trump kan over één onderwerp met gemak drie verschillende standpunten hebben. Nu het onvermijdelijk lijkt dat hij de kandidatuur binnensleept, presenteert de Volkskrant de Donald Trump Votewiser. Een stemwijzer voor Amerikanen die op The Donald willen stemmen, maar nog niet precies weten welke Trump ze eigenlijk steunen. Doe de test hier.

Beeld de Volkskrant

DE OPTIES VAN DE GOP-ELITE

Brokered convention of Doomsday Savior

De elite van de Grand Old Party begint zich zorgen te maken: de kandidatuur van Donald Trump lijkt onvermijdelijk. Of niet? Twee scenario's om Donald Trump van het stembiljet te houden.

De meest gehoorde optie om Trump te stoppen is de contested of brokered convention. Tijdens de Republikeinse conventie in juli komen de gedelegeerden van alle staten bijeen in conferentiecentrum in Cleveland. Tijdens dit Republikeinse feestje spreken de gedelegeerden zich uit namens hun thuisstaat. Vaak is dit een weinig spannend proces, omdat de media nog voor de conventie een winnaar hebben uitgeroepen: het optellen van de gedelegeerden is een simpele rekensom. Maar als geen enkele kandidaat een meerderheid van de 2.472 gedelegeerden voor zich weet te winnen, dan komt er een tweede, hoogstwaarschijnlijk uiterst chaotische, stemronde op de conventie tijdens welke de gedelegeerden zelf mogen beslissen achter welke kandidaat ze staan. Dan zou zo maar eens een gematigde kandidaat als John Kasich naar voren geschoven kunnen worden als redelijke optie tegenover Trump.

John Kasich op een campagnebijeenkomst. Beeld afp

Een ander, minder vaak gehoord, maar des te spannender scenario deed The Huffington Post deze week uit de doeken. Stel, de Republikeinen schuiven een kandidaat als Mitt Romney als derde, onafhankelijke, kandidaat naar voren, dan zou hij stemmen kunnen wegsnoepen bij zowel Hillary Clinton als Donald Trump. Wanneer dan géén van de drie kandidaten tijdens de verkiezingen op 8 november een meerderheid krijgt, dan is het aan het door Republikeinen gedomineerde Congress om een president te kiezen. In dit Doomsday Savior-scenario, zoals the Huffington Post het noemt, kan Congress-voorzitter Paul Ryan zo maar eens een enorme beer op de weg naar het Witte Huis zijn voor zowel Donald Trump als Hillary Clinton (oké, of Bernie Sanders).

In de Amerikaanse geschiedenis is dit scenario één keer voorgekomen. In 1824 kreeg John Quincy Adams maar dertig procent van de stemmen, maar hij werd uiteindelijk wel uitgeroepen tot president. Of het scenario ook daadwerkelijk wordt afgestoft lijkt onwaarschijnlijk, al zijn er dit verkiezingsjaar wel meer zaken voorgevallen die onwaarschijnlijk leken...

ONDERTUSSEN IN HET USA16-BLOG

Waar was Sanders?

Hillary Clinton haalde vorige week zaterdag in een speech uit naar Bernie Sanders' gezondheidsbeleid. Beide Democratische kandidaten gaan al jaren mee in de politiek, maar waar was hij toen zij zich als first lady hardmaakte voor hervormingen van de gezondheidszorg, vroeg ze zich hardop af tijdens haar toespraak. Nou, achter haar, om precies te zijn. En tegenover haar. En ook nog eens expliciet genoemd in een speech. Zo blijkt uit foto's en video's uit de jaren negentig, die Sanders-aanhangers meteen na de uitspraak op sociale media deelden.

'Exact, achter haar. Zij stond vooraan', haastte een woordvoerder van Clinton zich te zeggen. Maar het was te laat, wat een sneer naar Sanders had moeten zijn, kwam als een boemerang in kamp-Clinton terug.

Meer relletjes, nieuwtjes en ander klein bier leest u in ons USA16-blog.

Hillary Clinton en Bernie Sanders tijdens een toespraak over hervormingen van de gezondheidszorg. Beeld Twitter

WAT LAZEN, HOORDEN EN ZAGEN WE ELDERS?

Trump liep al eens rond in het Witte Huis

Simpsons-personage Bart Simpson reist in een aflevering uit 2000 naar de toekomst, om zijn zusje Lisa als president van Amerika aan te treffen. Maar wie was daar haar voorganger? Donald Trump. 'Het leek een logische laatste stap (Trump als president, red.) voordat Amerika echt een dieptepunt zou bereiken. Het was gepitcht omdat het in lijn liep met de visie dat Amerika gek aan het worden was', reageert schrijver Dan Greany in The Hollywood Reporter. 'Wat we nodig hadden waren problemen die voor Lisa niet op te lossen waren. Dat alles zo slecht als mogelijk was gegaan. Daarom bedachten we Trump als haar voorganger.'

Beeld Screenshot

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, 's zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden