Hoe milieuvriendelijk is pindakaas?

Dagelijks een handje pinda's is gezond. Alleen: hoe milieuvriendelijk is de teelt?

Beeld Caramanica, Stefana

Het Voedingscentrum heeft liever dat we pindakaas eten in plaats van vleeswaren en in Amsterdam opende onlangs zelfs een pindakaaswinkel de deuren. Hoe zit dat met pindakaas, gezondheid en milieu? Hoewel pinda's geen noten zijn, maar bonen, zijn ze bij matig gebruik net zo gezond. Dagelijks een handje is prima en een boterham met pindakaas mag ook.

De gezondheidswaarde én milieubelasting zijn afhankelijk van eventuele toevoegingen en de manier waarop de pinda's worden verbouwd en verwerkt. Dat laatste is belangrijk, omdat pinda's snel een giftige schimmel oplopen: aflatoxine.

Vrijwel alle pinda's voor Nederlandse pindakaas komen uit Argentinië. Samen met de VS is dat het enige land dat voldoet aan de EU-veiligheidsnorm voor aflatoxine. De teelt in Argentinië kent weinig sociale misstanden, zegt onderzoekssite Questionmark; de pindaboeren krijgen alleen niet altijd genoeg betaald.

De grootste zorg is de kap van regenwouden voor de aanleg van plantages. Bovendien worden er veel middelen tegen anti-schimmels en kunstmest gebruikt. Pluspunt is dat de schilresten worden gebruikt voor veevoer en biodiesel.

Ook de samenstelling van de pindakaas maakt uit. Aan de pasta van uitsluitend pinda's wordt voor de smeuïgheid vet toegevoegd. Soms gezonde zonnebloem-, raap- of sojaolie uit Canada en Oost-Europa.

Maar meestal is het palmolie of - precies hetzelfde - palmvet. Palmolie is op kamertemperatuur net zo stevig als margarine. Daardoor geeft het geen olielaagje op de pindakaas, maar blijft het 'smeuïg tot op de bodem'.

Helaas: palmolie bevat grotendeels ongezond, verzadigd vet dat nog vaak wordt 'gehard', extra verzadigd. Bovendien komt het vooral uit Maleisië en Indonesië waar er dagelijks hectares oerwoud voor worden gekapt.

Er is palmolie waarvoor geen bos gekapt wordt, al gaat die olie de strengste milieubeschermers nog niet ver genoeg. Onder meer Calvé gebruikt deze 'groene' palmolie, net als de meeste producenten van biologische en fairtrade pindakaas.Fairtrade-pindaboeren krijgen een vaste en eerlijke prijs. De teelt van bio- en fairtradepinda's is zuiniger met kunstmest en gif. Bio-pindakaas bevat meestal geen toegevoegd vet. Hoogstens kokosolie want daarvoor wordt geen bos gekapt.

Welke pindakaas kun je nu het beste eten? Simpel. Bio- of fairtrade pasta's van honderd procent pinda's en zonder extra vet. Het olielaagje roer je er gewoon doorheen.

Product:
pindakaas

Prijs:
varieert van euro 1,15 tot euro 6,-

Oordeel
bio-pindakaas 100% pinda: *****
pindakaas met palmvet: *

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden