Hoe meer tijd, hoe meer werk

WIE KLAAGT niet over hoe druk het is op het werk? Dat een paar collega's extra op de afdeling zo ontzettend veel stress en overwerk zouden schelen?...

Niks is minder waar, beweerde Cyril Northcote Parkinson in de jaren vijftig. 'De hoeveelheid werk neemt toe met de tijd die ervoor beschikbaar is', zo luidt de Eerste Wet van Parkinson.

De Britse socioloog en historicus beweerde dat een taak net zo lang duurt als de tijd die er voor beschikbaar is (gemaakt). Wie voor een klus een uur heeft, maakt een grote kans dat het werk ook daadwerkelijk in die tijd valt af te ronden. Maar wie een einddatum vaststelt die pas over een paar dagen of weken ligt, kan er gif op innemen hij dat die beschikbare tijd ook helemaal opmaakt.

'Aangenomen dat werk (en vooral papierwerk) is elastisch is in de tijd die het opeist, is het duidelijk dat er weinig of geen verband bestaat tussen het werk dat moet worden gedaan gedaan en het aantal medewekers dat de klus moet klaren', aldus Parkinson.

De oplossing ligt dan ook, zoals vaker, bij onszelf. En de 'feiten' liegen er inderdaad niet om. Kantoorwerkers zouden de helft van hun tijd verknoeien door slechte werkgewoontes. Volgens de Wall Street Journal is de gemiddelde werknemer zes weken van het jaar zoet met het zoeken van benodigde paperassen. En time management-goeroe Kerry Gleeson viel het vijftien jaar geleden op dat bankemployés in Zweden papieren en documenten gemiddeld acht keer in handen hadden, voordat er iets concreets mee gebeurde. Weggooien bijvoorbeeld.

Het tragische beeld is bekend van het eigen bureau of dat van collega's: vervaarlijk overhellende stapels met 'belangrijke' notities, vakbladen die niet eens uit hun wikkel zijn gehaald, onleesbare memo-stickertjes naast het beeldscherm, bergen nog te beantwoorden mailtjes. Sommige chaoten spreken hun eigen antwoordapparaat in om niets te vergeten.

Wat te doen? Orde scheppen in de dagelijkse chaos moet haast moeilijker zijn dan stoppen met roken. Een keurleger bedrijfjes en instituten bieden dan ook cursussen time management aan. Cursussen als 'Persoonlijk Efficiency Programma' (PEP) of 'Winnend Time Management' (thema's: De Time Manager Filosofie, Overzicht krijgen, Persoonlijke organisatie, Beyond de botto mline, Implementatie) gaan als warme broodjes over de toonbank. Deelnemers wordt geleerd zaken niet uit te stellen maar ze nu te doen, te delegeren, en urgent van minder urgent te scheiden.

Tijdverknoeiers zouden zich de Wet van Parkinson in de oren moeten knopen. Cynici hebben nog een andere tip om zeeën van tijd te besparen: schrap om te beginnen de tweedaagse cursus time management uit uw agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden