Hoe meer ik loop, hoe beter ik me kan voorstellen dat wolf Naya een tijdje in dit bos bivakkeerde

Aflevering 156: was het een dode ree, waarvoor wolf Naya steeds terugkwam in het bos bij Staphorst?

Caspar Janssen
null Beeld
Beeld

Ware het niet voor de wolf, dan had ik boswachterij Staphorst gewoon overgeslagen. Het is gewoon een flink productiebos, in de jaren dertig geplant in het kader van de werkverschaffing. Bosbouw in een agrarische omgeving, met vooral vakken dennen, sparren, lariksen. Tegenwoordig tellen volgens Staatsbosbeheer ook natuur en recreatie mee. Dat laatste kun je direct zien, gezien de hoeveelheid routes die zijn uitgezet vanaf de parkeerplaatsen bij recreatieplas De Zwarte Dennen. Ik kies voor de langste route, omdat ik dan ook de meest afgelegen gedeelten denk te kunnen zien. Het is de dag na de storm, her en der liggen omgewaaide bomen, en takken. Prima voor het streven om het bos afwisselender te maken.

Het gaat er nu even niet om hoe ik het bos ervaar, maar hoe Naya de wolf, die hier net voor Kerst een paar dagen doorbracht, het zal hebben ervaren. En hoe meer ik loop, hoe beter ik me kan voorstellen dat ze hier een tijdje bivakkeerde voordat ze verderging naar het zuiden. Ik kom een uur lang niemand tegen, en in al die donkere vakken met dennen is dekking genoeg. Het bos heeft nog een andere kwaliteit. Juist door de geïsoleerde ligging is het een toevluchtsoord en leefgebied voor wild. Voedsel genoeg. Ook Hugh Jansman, de Wageningse onderzoeker, die als enige op de hoogte werd gehouden van de verblijfplaatsen van de gezenderde wolf, is hier later gaan kijken. Naya kwam in het bos steeds terug op dezelfde plek, vertelde hij me, vermoedelijk de plek waar haar prooi lag, waarschijnlijk een ree.

Ik loop nog een stukje langs vennen en over stukjes heide, ik noteer: grote bonte specht, goudhaan, kuifeend. Het gebied is afwisselender dan ik had gedacht.

Boswachterij Staphorst. Beeld
Boswachterij Staphorst.Beeld

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Lees hier de eerdere afleveringen.

Daarna met de auto naar de A28. Hier keerde de wolf, die tot dan toe in noordwestelijke richting liep, om, deze barrière was te groot. Via boswachterij Staphorst ging ze vervolgens resoluut zuidwaarts. Bij De Wijk kan ik de A28 onderdoor, maar niet voordat ik twee rotondes heb geslecht. Misschien was Naya hier wel tureluurs geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden