Klopt dit wel?

Hoe meer hobby's, hoe groter je carrièrekansen?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. De stelling van vandaag: hoe meer hobby's, hoe groter je carrièrekansen.

Des te meer hobby's iemand heeft, des te hoger hij of zij zich op de sociale ladder bevindt.Beeld anp

Zelfs in tijden van arbeidsmarktmalaise weet het carrièreblad Intermediair tips voor werkzoekenden te vinden. Afgelopen maand kwam het blad met een Britse studie die aantoont dat je je carrièrekansen vergroot als je meer hobby's beoefent. Want met meer hobby's begeef je je al snel tussen hogere sociale klassen en daarmee ook tussen potentiële werkgevers. Dus voortaan je WW-uitkering besteden aan tickets voor Schubertconcerten?

De Britse studie waarnaar Intermediair verwijst, verscheen in 2013 van de hand van de Engelse hoogleraar Mike Savage, die aan de London School of Economics and Political Science werkt. In dat onderzoek concludeert hij dat er niet drie klassen in het Verenigd Koninkrijk bestaan, maar zeven. En jawel: des te meer hobby's iemand heeft, des te hoger hij of zij zich op de sociale ladder bevindt.

Toch staat nergens in het onderzoek dat de hobbykeuze zelf - die Savage als 'cultural capital' samenvat - de drijfkracht achter iemands positie op de sociale carrièreladder vormt. Het kan ook gewoon zo zijn dat mensen met goedbetaald werk meer tijd en geld overhouden voor dure hobby's als klassieke muziek, golf, instrumenten bespelen en bootjes varen. De vraag is dus vooral waar oorzaak en gevolg precies liggen.

We bellen voor de zekerheid de hoogleraar zelf. Wanneer je als middenklasser meer hobby's hebt en je daarmee zo nu en dan in highbrow-activiteiten mengt, erkent Savage, zul je op den duur mogelijk toekomstige werkgevers tegenkomen - en maak je wellicht een iets hogere kans op een baan. Maar keihard bewijs daarvoor is er niet. Daarom draaide zijn onderzoek ook niet. 'Wat we vooral zien', zegt Savage, 'is dat mensen die zich dichter bij de elite bevinden, er simpelweg vaker meerdere vrijetijdsactiviteiten op nahouden. Meer niet.'

Dus nee: ga er maar niet vanuit dat een extra (dure) hobby direct de carrièrekansen vergroot.

Met dank aan lezer Anja Straathof, die de claim ontdekte.

Oordeel

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden