Hoe maak ik hutspot?

Waarom is hutspot vaak zo'n natte, kledderige hap? We nemen de bereiding eens kritisch onder de loep. Hutspot, in de hedendaagse, meest gegeten versie, bestaat uit gesnipperde winterwortel, ui en aardappel....

Wanneer je de uien, wortelen en aardappelen samen kookt - en dat is de praktijk - worden de wortelen zeer gaar. Na afgieten lijkt alles redelijk droog, maar zodra je gaat stampen laat de wortel veel vocht los en wordt het zompig. Wat kun je daartegen doen? Je zou de stamppot op een verdeelplaatje, zonder deksel op de pan een poosje zachtjes kunnen laten drogen. Maar of het echt veel oplevert...

Nee, het is verstandiger meteen bij het koken te beginnen. Zet de aardappels en uien samen op, maar voeg de wortel pas later toe. Laten we zeggen dat je de piepers een kwartier kookt, dan de wortels erbij doet en na 7 minuten proeft hoe gaar alles is. Gewoon even prikken. De aardappels zijn zeker gaar, de uien ook. De wortel mag, moet nog stevigheid hebben. Dat is het moment om af te gieten en te gaan stampen.

De indruk van kledderigheid wordt verder bevorderd door de afwezigheid van dat ouderwetse klapstuk, een taai stuk suddervlees dat urenlang gaarde en de bouillon leverde waar de groenten in werden gekookt. De vleessmaak zorgde voor pit.

Dit gemis valt uitstekend op te vangen door in plaats van water bouillon te gebruiken om de hutspot in te laten garen. Als je blokjes gebruikt, hoef je waarschijnlijk verder geen zout toe te voegen, maar controleer dat.

Tenslotte moet vermeld worden dat hutspot hoe dan ook een zachte smaak heeft. Klapstuk past daarbij, rookworst niet. Rookworst laat hutspot saai smaken. Neem liever een karbonaadje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden